Pieter-Jan Postma genietet as coach: "Deze rol ligt mij heel goed"

Pieter-Jan Postma © ANP
As siler die Pieter-Jan Postma trije kear mei oan de Olympyske Spelen. Sûnt dit jier is de Snitser coach fan de Ilca 7-ploech. Dizze wike sit Postma alle dagen yn de boat om syn learlingen te begelieden op it WK yn Skeveningen.
"We werken toe naar de Olympische Spelen van volgend jaar", fertelt Postma. "Ik heb vijf pupillen die ik mag coachen, waaronder de huidige nummer één van ons land Duko Bos. Ik ben nu een half jaar bezig en het gaat boven verwachting goed."
Jacco Koops en Pieter-Jan Postma
"Het coachen past heel goed bij mij", giet Postma fierder. "Ik zet de sporter graag op nummer één. Als coach ben je soms een vriend, maar soms moet je ook hard zijn. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mag doen."

Utsjen nei de Olympyske Spelen

Ek al hat Postma it dizze wike noch sa drok op it WK yn Skeveningen, de eardere siler sjocht alfêst in lyts bytsje nei de Olympyske Spelen fan takomme jier. "Het zeilen wordt gehouden in Marseille. Dat gaat een geweldig evenement worden. Het niveau in onze klasse ligt enorm hoog, ik kijk er nu al naar uit."
Jacco Koops © ANP
Neist Pieter-Jan Postma is der noch in Fryske coach aktyf op it WK. Jacco Koops fan It Hearrenfean is sûnt in pear moannen wer coach fan wynsurfer Lilian de Geus.
"Een paar jaar geleden stopte ik als coach, omdat ik toe was aan iets anders. Ik werd Hoofd Talentontwikkeling bij het Watersportverbond. Maar eind maart werd ik benaderd of ik toch weer Lilian de Geus wilde begeleiden."
Dêr moast er al efkes oer prakkesearje. "Maar ik heb uiteindelijk toch 'ja' gezegd. Nu vervul ik dus een dubbelrol en dat is niet altijd even makkelijk. Het is heel druk, maar het is wel een geweldige uitdaging."