De toan fan Anne-Meta Kobes: "Voorbereidingen"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
De warme bakker had tweeduizend loempia's gerold. Toen ik langs zijn kraam liep, op de braderie die in het centrum van het dorp gehouden werd, was hij net aan zijn laatste doosje toe. Dat was een goed excuus om er één te kopen.
Terwijl het vet borrelde, vertelde de bakker dat de loempia's al in januari waren klaar gemaakt. Met het hele team hadden ze zitten vouwen. Dat was niet echt een moeilijke, maar wel een grote klus geweest. Daar was in die eerste maand wel tijd voor, toen de vakantiegasten zich in kleinere aantallen lieten zien en de grote feesten waren gevierd.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Na het rollen van de snacks waren ze in de vriezer beland. Daar hadden ze liggen wachten op het Bootwateren en op de braderieën van juli en augustus. In drie dagen tijd was nu de gehele voorraad uitverkocht. Dat gaf goede moed voor volgend jaar. De bakker hoopte dat hij zijn collega's dan weer kon verleiden om in de voorbereidingen mee te doen.
Goede voorbereidingen waren ook getroffen voor de eerste schooldag van dit jaar. Hier op Ameland zijn de vier basisscholen afgelopen maandag weer begonnen. Ze haalden er de krant mee, want nergens anders in Nederland gaan de kinderen nu alweer naar school.
De directeur van de Koningin Wilhelminaschool in Hollum legde uit dat dat is omdat we elkaar hier op het eiland niet zo lang kunnen missen.
Op het plein van die school was een drone neergestreken. Die kwam tijdens de opening in actie om de kinderen in beeld te brengen. Zij vulden voor de gelegenheid de stoepkrijtcijfers die op de tegels waren uitgetekend. Zo vormen ze het getal 125. Want zoveel jaar bestaat de school volgende maand.
Een vrolijk beeld is voor het vieren van dat feest een goede start. En misschien is het een idee dat ze ook de bakker vragen zich gereed te houden? Dan kan hij vast beginnen aan een reuze jubileumtaart.