Laila van der Meer genietet folop fan WK yn eigen lân

Laila van der Meer en Bjarne Bouwer op it WK silen © World Sailing / Sailing Energy
Laila van der Meer is ien fan de Fryske dielnimmers oan it WK silen yn Scheveningen dizze wike. De 23-jierrige sylster út Grou foarmet in duo mei Bjarne Bouwer út Giethoorn. Se sile yn de Nacra 17, de iennige mingde olympyske klasse.
"We zeilen in een catamaran, een heel bijzondere boot", fertelt Van der Meer fol entûsjasme. "Hij gaat echt als een raket, we halen soms snelheden van vijftig kilometer per uur."
"We foilen over het water, dat betekent dat de boot over het water heen vliegt. Het is de snelste boot in de olympische klasse. Heel gaaf."
Laila van der Meer sylt yn eigen lân, mar de gedachten binne al hast by de Spelen
Van der Meer wûn yn 2018 brûns op de Jeugd Olympische Spelen en waard yn 2021 achtste op it WK. Sûnt dy tiid hat se in A-status by NOC*NSF en kin se har sport fulltime útoefenje. Se wol dizze wike goed prestearje op it WK, want sa'n grut toernoai yn eigen lân is wat spesjaals.

Pike op it WK

"Dit is een toernooi waar we lang naartoe hebben gewerkt. Hier willen we pieken. Dat het in eigen land is, maakt het extra bijzonder. Leuk dat familie en vrienden kunnen komen kijken. Dat brengt natuurlijk extra druk met zich mee, al kunnen wij daar meestal wel goed mee omgaan."
© Sailing Energy
Dochs hat se ôfpraat dat se har famylje pas op de lêste dei treft. "Op de andere dagen zie ik ze niet, dan wil ik me echt concentreren op de races. Hopelijk kunnen we de laatste dag met z'n allen vieren dat we het goed hebben gedaan."
De Nacra 17 is in katamaran dy't brûkt wurdt foar sylwedstriden. Takom jier wurdt de boat foar de tredde kear brûkt op de Olympyske Spelen.
De boat is 5,25 meter lang en is bedoeld foar in bemanning fan twa. De saneamde 'foils' ûnder de boat soargje derfoar dat de boat optild wurdt en sawat oer it wetter hinne sweeft. Nacra stiet foar North American Catamaran Racing Association en de 17 betsjut 17 foet, de lingte fan de boat.
De Olympyske Spelen fan takom jier binne yn Parys, mar it silen wurdt yn Marseille holden. It moat raar rinne wolle Van der Meer en Bouwer har net pleatse.
"We moeten bij de beste negen landen zitten om ons te plaatsen. De afgelopen anderhalf jaar hebben we steeds in de top-10 gezeild. Dit jaar is ons doel om richting de beste vijf te kruipen en volgend jaar tijdens de Spelen hopen we op het podium te staan."

Soad traine yn Marseille

Om sa goed mooglik foar de dei te komme op de Spelen, moatte de silers it wetter by de Súd-Frânske kust goed kenne te learen. "Na dit WK hebben we even een weekje vrij om bij te komen. Ja, dat is zeker lekker", laket Van der Meer.
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer © World Sailing
"Daarna vertrekken we naar Marseille om daar zoveel mogelijk uren op het water door te brengen. De condities zijn dan nog min of meer hetzelfde als volgend jaar tijdens de Spelen."
Tijdens de Spelen hopen we op het podium te staan.
Laila van der Meer
Van der Meer foarmet al sûnt 2017 in duo mei Bjarne Bouwer. De gearwuking tusken de twa is hiel goed. Bouwer is de bemanning en Van der Meer is de skipper. "We vullen elkaar goed aan", fertelt de sylster út Grou. "Daarnaast kunnen we het goed met elkaar vinden, ook met onze coach Coen de Koning. Dat is erg fijn."

Tsjin de manlju

"Qua karakter verschillen we nogal", seit Bouwer. "Maar dat is juist goed. Laila is heel fel, oogt zelfverzekerd en doet alles met overtuiging. Ze weet precies wat ze wil. Omdat ze aan het roer zit, moet ze veel tegen de mannen 'vechten'. Dus moet ze heel agressief zijn bij de start. Ik ben heel blij met onze samenwerking."