Drokte op camping Polemonium: "Ik krijg constant vragen of er nog plek is"

Appie Wijma fan camping Polemonium © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
It is drok op camping Polemonium yn De Grinzer Pein. De camping dêr't je neat hoege te beteljen sit oant mids septimber fol. Campingbaas Appie Wijma: "Ik krijg dagelijks aanvragen. Is er plek? Mensen komen erachter dat een gewone camping niet meer te betalen is."
De camping bestiet no fiif jier. Hast alles wat der stiet is donearre. "De camping draait op liefde. Niets is van mij", seit Wijma. "Alles is gegeven door anderen. Alleen een paar speeltoestellen zijn van mij."
It iten dat er makket foar de gasten is ek allegear skonken. "Ik kreeg gister nog 150 pakken frisdrank en laatst van een supermarktketen 25 kilo kaas."
Drokte op camping Polemonium: "Ik krijg constant vragen of er nog plek is"
Der is plak foar goed 30 gasten. Wijma wol ek net mear ha. Dat oantal is foar him en de frijwilligers goed te behappen. Se hoege neat te beteljen. De measten gean sels mei mear fuort as wêrmei't se kamen.

Fergees klean

"Iedereen krijgt gelijk kleding. De meisjes allemaal een paar zetjes ondergoed. Dan hoeven ze thuis niet de oude spullen van hun grote zus te dragen." Mar ek de folwoeksenen kinne klean útsykje.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De camping is foar minsken dy't de wyn tsjin ha. Wijma sjocht dat it der hieltyd mear wurde. "Het is veel te duur geworden. Niet alleen een plek, ook het eten en drinken. Ga maar eens naar een campingwinkel voor een ijsje. Het kan gewoon niet meer."
We moesten er ook echt even uit. En daar was Appie.
Olga is hiel wiis mei Appie Wijma
Dat fernimt ek Olga. De mem fan twa pubers is troch in helpferliener nei de camping ta brocht. Dy fûn dat sy en de bern der eefkes tuskenút moasten.
"Ik ben mijn baan kwijtgeraakt om gezondheidsredenen. We hebben heel wat meegemaakt de laatste tijd. Dus we moesten er ook echt even uit. En daar was Appie."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In gewoane fakânsje is foar Olga ek net te beteljen: "Je bent zo 500 à 600 euro kwijt voor een normale vakantie. Wij hoeven hier niets te betalen. Het is prachtig, Appie zorgt voor alles. We hebben heerlijk gegeten gisteren."

Untspanning

Dat fynt ek Devin. Hy komt út Noard-Hollân en stiet hjir mei syn mem en in broerke en suske. "Het was bloemkool met witlofsalade, aardappels en stoofvlees. Heerlijk!"
Er vloeien veel tranen als ze weer naar huis moeten. Dat maakt mij blij, want dan hebben ze het hier goed gehad.
Appie Wijma
De camping is ek foar him in útkomst: "Ik denk dat we anders niet weggegaan zouden zijn. Misschien een keer een dagtrip."
Hy is benammen bliid foar syn mem: "Ik zie dat zij ook heerlijk ontspant."
Dat is it doel fan Appie Wijma. Hy wol de minsken gelokkich sjen, ek al is it mar foar de wike dat se dêr binne. "Als ze weggaan, dan nemen ze soms wel een uur afscheid. Dan vloeien er veel tranen, omdat ze weer naar huis moeten. Dat maakt mij blij, want dan hebben ze het hier goed gehad."