Festival Psylân bij Ryptsjerk mag doorgaan, aldus de rechter

© RTV NOF
Er is geen reden om het festival Psylân, eind augustus op camping De Terpen bij Ryptsjerk, niet door te laten gaan. Dat heeft de voorzieningenrechter donderdag bepaald.
De bezwaarmakers, waaronder de stichting Groene Ster Duurzaam, zijn in het ongelijk gesteld. Penningmeester Jacob Boskma van Psylân is erg blij met de uitspraak van de rechter, zo laat hij donderdagmiddag in een reactie weten. "De bezwaren zijn op alle punten afgewezen. Het heeft veel negatieve energie gekost, maar nu kunnen we er weer vol tegenaan."

Geluidsoverlast

De bezwaarmakers waren onder meer bang voor geluidsoverlast. Volgens Groene Ster Duurzaam liet het bestemmingsplan een dergelijk festival ook niet toe, al had de gemeente Tytsjerksteradiel al wel een vergunning verleend aan de initiatiefnemers. Volgens de rechter voldoet het berekende geluidsniveau aan de norm.
Het wordt de tweede editie van het Psylân-festival. De organisatie hoopt zo'n vijftienhonderd bezoekers te verwelkomen en denkt dat de kaartverkoop vanaf nu flink toe zal nemen. Het festival, dat van woensdag 23 tot en met zondag 27 augustus gepland staat, heeft een vergunning voor maximaal tweeduizend bezoekers.