SAR Nederland: fermiste bern hawwe faker in ferline fan pesten

Pesterij op in skoalle (argyfbyld) © ANP
Hieltyd faker sit achter in fermiste jongere in skiednis fan pesten. Dat fernimt SAR Nederlân, in organisaasje dy't helpt sykjen by fermissingen. Om fermissingen besykje foar te kommen sil de organisaasje foarljochting jaan.
"We zijn hier best wel van geschrokken", begjint Houwina Postma fan SAR. "Het komt steeds vaker voor dat een vermiste vreselijk gepest is geweest op school, met alle gevolgen van dien."
De organisaasje is dêrom in jier ferlyn begûn mei it gearstallen fan in pakket om foarljochting te jaan oan jongerein. "Vaak kost zo'n cursus tussen de 400 en 800 euro. Dat is voor veel gezinnen onbetaalbaar. Daar willen we bij helpen. Dat doen we samen met een aantal huisartsen en therapeuten."

Skrikeffekt

Doel is om de slachtoffers striidberder te meitsjen, dat sy ôfkomme fan faaleangst en steviger yn de skuon komme te stean. Dêrnjonken soene ek de pesters mei de noas op 'e feiten drukt wurde moatte. "We willen een soort schrikeffect creëren op school, zodat jongeren ook inzien wat de gevolgen van pesten kunnen zijn."
Postma ropt âlders ek op regelmjittich op de telefoan fan harren bern te sjen, om sjoch te hawwen op wat in bern útspûket en op 'e tiid yngripe te kinnen.
"Als je tegenwoordig ziet dat de zelfdoding onder jongeren toeneemt, dan is dat wel een alarmsignaal naar buitenwereld dat we dit niet meer moeten wegstoppen zoals het nog wel regelmatig gebeurt. Al is een kanttekening wel dat niet iedere zelfdoding natuurlijk een gevolg van pesten is."

Sosjale media

SAR Nederland fernimt dat pesten tsjinwurdich in soad fia sosjale media-platfoarms as Snapchat of Tiktok giet. Pesters poste filmkes mei faak in soad geweld. "De pester voelt zich voor de volgers op die manier heer en meester."
Troch de foarljochting te jaan hopet SAR njonken it helpen fan slachtoffers, de bekendheid oer it pesten breder te meitsjen. "Anderen zien pestgedrag en nemen dat over. Het is een soort kettingreactie, die moet je gewoon stoppen. Ik zeg niet dat wij als SAR dit kunnen stoppen maar we kunnen het wel proberen."