De toan fan Anne-Meta Kobes: "Advertentie"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Er was zomerdrukte in de supermarkt. Er zijn tijden die je beter kunt vermijden, maar toch was ik daar net toen het strand leegliep en zanderige kinderen hongerig door de paden struinden.
Ik rekende af bij een zelfscankassa. Met het bonnetje in de hand stond ik klaar bij het klaphek om de winkel te verlaten toen mijn oog op het mededelingenbord viel. Er was een nieuw kaartje bijgekomen. Nieuwsgierig liep ik dichterbij, las het en dacht: dit is briljant!
De toan fan Anne-Meta Kobes
Op het bord was een advertentie geplaatst voor IPTV. Met stevige balpenletters had ene, laten we hem Ernie noemen, opgeschreven dat je via hem een mediaspeler Q4 kon aanschaffen. Daarmee kon je dan tegen een laag bedrag oneindig veel televisie kijken. En ESBN en Netflex, stond er.
Het kostte je een luttele 150 euro om dit te bemachtigen. Ernie had op het voorgedrukte supermarktkaartje ook zijn telefoonnummer genoteerd, zodat je hem gemakkelijk kon bereiken.
Dat kaartje hing er al een week of twee, zag ik aan de datum. Hij was me niet eerder opgevallen. Maar nu hing er een briefje naast waarop met meerdere halen een dikke pijl was getekend. Die wees naar de advertentie, met daarbij de woorden 'Ernie, dit verkopen is strafbaar'. Punt. Groetjes! De politie van Ameland.
Ik dacht: wat creatief. De advertentie had ook simpelweg van het bord getrokken kunnen worden. Voor de vorm nog eens doormidden gescheurd, korte metten, en dan in de afvalbak geworpen.
Maar niets van dat al was gebeurd. Er was een pen gepakt en een keurig briefje geschreven. En door die handeling wist nu zelfs ik, nou niet direct een potentiële klant van Ernie, dat je met de aanschaf van dergelijke apparatuur mogelijk in schimmig gebied belandt.
Een paar weken later hingen beide kaartjes nog steeds aan het bord. En ik vond dat bemoedigend. Omdat het blijk gaf van vertrouwen. Van de overtuiging dat de mens zelf in staat is een verstandige keuze te maken, zolang je hem maar goed informeert."