Klimaataktivisten hâlde 'die-in' yn Holwert

Klimaataktivisten hâlde in die-in © RTV NOF
Sa'n 50 klimaataktivisten fan Extinction Rebellion Fryslân en De Luchtfietsers hawwe harren moandei sammele yn Holwert foar in 'die-in'. De aktivisten wolle omtinken freegje foar de bedriging dy't klimaatferoaring foarmet foar it libben op ierde.
In die-in is in freedsum protest, wêrby't minsken op de grûn lizzen gean, wêrtroch't it liket oft se dea binne.
Eksakt om 12 oere gie it loftalarm ôf. Neffens de klimaataktivisten is dit in klimaatalarm: "Door elke maand deze die-in bij een luchtalarm te herhalen, hopen we dat er steeds meer mensen bekend worden met het fenomeen die-in en de betekenis ervan", fertelt Saskia van der Linde, wurdfierder fan Extinction Rebellion Fryslân.
Die-in foar it klimaat yn Holwert
Foar de Luchtfietsers is dit in protest dat op de rûte leit. De groep aktivisten is nammentlik op wei nei Esbjerg, it lêste punt oant wêr de Waadsee rint.
"Wij fietsen daarheen, omdat wij het Waddengebied als een soort symbool zien voor wat de klimaatcrisis allemaal doet. De zeespiegelstijging is iets wat allemaal op ons afkomt en dan dreigt het Wad te verdwijnen en dat zou erg zonde zijn. Daarom fietsen wij als de Luchtfietsers langs het hele Wad", seit Dick Kuiken, ien fan de fytsers.
Der komt hieltyd mear bewustwurding troch dit soart aksjes, mar neffens Kuiken sille der noch in soad protesten nedich wêze.
"Het zal bij grote bedrijven, zoals Shell, nog langere tijd nodig zijn. Je merkt dat zij nog heel erg tegen die veranderingen zijn, omdat ze er veel geld aan verdienen. De verandering zet dus nog niet echt goed door, maar we moeten het met z'n allen doen en wij hopen op deze manier ons steentje bij te dragen."