Maarten van der Weijden in dei nei syn alvestêdetriatlon: "Mijn voeten zijn stuk"

Maarten van der Weijden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Mei blierren op de fuotten en triennen yn 'e eagen kaam Maarten van der Weijden snein oer de finish fan syn alvestêdetriatlon. Yn acht dagen hat er 200 kilometer swommen, 200 kilometer fytst en 200 kilometer kuiere. Hoe giet it in dei letter mei him?
"Wel oké, wel iets beter", seit Van der Weijden monter. "Niet zo heel veel spierpijn, maar mijn voeten zijn nog niet zo best. Die zijn helemaal stuk. Ze zijn dik en erop staan is best wel heel pijnlijk. Ik schuifel heel voorzichtig een beetje door het huis, maar het mag nog geen lopen heten."
De tocht hie net in kilometer langer duorje moatte, jout er ta. "Nee, het was wel echt alles geven."
Sjoch hjirûnder nei in gearfetting fan Van der Weijden syn meunstertocht:
Acht dagen alvestêdetriatlon: dit binne de bylden
It hat in bysûndere wike foar him west, seit er. "De Elfstedentocht is natuurlijk zo'n magische route. Dat ik daar drie ronden van heb mogen doen, is geweldig. Er zijn zoveel mooie verhalen verteld. Ook dat je zo toegankelijk bent bij het lopen, maakt het bijzonder: dat mensen naast je komen fietsen of lopen en hun verhaal vertellen."
Sa kaam by Sleat in frou nei him ta, dy't fertelle dat har skoansoan oan in harsentumor ferstoarn is. "Ze zei: jij lijkt op hem en jij hebt wel het geluk gehad om te herstellen. Ik vind het zo fijn dat je dit doet. Het zijn continu verhalen die je meekrijgt."
It makke de tocht noch wat swierder en pynliker, mar tagelyk joech it him ek in soad krêft, fertelt Van der Weijden. "Op de een of andere manier kan dat samengaan. Daarom zei ik op het eind ook: we hebben het leven gevierd en we keken de duisternis recht in de ogen."
Boargemaster Buma spjeldet Van der Weijden in alvestêdekrúske op © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
It plan wie dat Van der Weijden sneontejûn finishe soe, mar dat slagge net. It waard úteinlik sneintemoarn dat er yn de Prinsetún yn Ljouwert ûnder lûd applaus syn lêste stimpel binnenhelle. Van boargemaster Buma krige er in alvestêdekrúske en dêrnei waard hy tasongen troch Elske DeWall.
"Ik had me geen mooiere finish kunnen voorstellen. Op het plein bij de Oldehove stond een heel groot podium voor zaterdag en dat is ook gebruikt voor alle lopers. Ik vond de intieme setting in de Prinsentuin eigenlijk wel het aller-, allermooiste. Het was helemaal goed zo."
Hy is bliid mei al it jild dat donearre is. It bedrach dat op de webside fan de Maarten van der Weijden Foundation stiet, wurdt ferdûbele troch haadsponsor Reggenborgh. Dêrtroch is der yntusken mear as 4 miljoen euro ophelle. "Voor de elf onderzoeken hebben we 4,7 miljoen nodig en we hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken."
De opbringsten fan syn swimalvestêdetochten yn 2018 en 2019 meiteld, hat Van der Weijden yn totaal hast 18 miljoen euro ophelle foar kankerûndersyk. "Dat hebben we kunnen ophalen, doordat we gebruik mochten maken van jullie mooie, magische Elfstedentocht."