Gemeenten ferbjustere oer foarnommen sluting sikehuzen: "Donderslag bij heldere hemel"

Sikehûs Antonius yn Snits © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
It plan om sikehuzen Antonius yn Snits en Tjongerschans op It Hearrenfean op termyn te sluten, is min fallen yn de oanbelangjende gemeenten. Se hikkelje de breklike kommunikaasje en hawwe noed oer de berikberens fan de soarch.
"Het nieuws heeft ons echt overvallen", seit wethâlder Sybrig Sytsma fan de gemeente Hearrenfean. "We zijn gisteren geïnformeerd dat dit nieuws vandaag naar buiten zou komen. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel."
Sytsma wist dat der ûndersyk dien waard nei it takomstbestindich meitsjen fan de soarch, mar dat dêr no al in útkomst nei bûten kaam, fernuvere de gemeente bot.

Soad soargen

Har kollega Marianne Poelman fan de gemeente Súdwest-Fryslân, dêr't Snits ûnder falt, is net minder betize. "Wij waren enorm verrast dat dit op deze manier gecommuniceerd werd en dat ze kiezen voor één exclusief scenario, namelijk een nieuw ziekenhuis in Joure. Waarom kies je voor één scenario dat je nog helemaal moet doorberekenen en moet gaan bekijken?"
Beide gemeenten hawwe noed oer wat it beslút yn de praktyk konkreet betsjut. "Wij hebben zorgen over onze inwoners die misschien afhankelijk zijn van het ziekenhuis en de medewerkers die ineens hun werkgever zien verhuizen. En wat betekent het voor onze economie", freget Sytsma har ôf.
Poelman hat deselde soargen. "De inwoners weten niet hoe het eruit gaat zien en wij ook niet. Het onderzoek waaruit zou moeten blijken dat dit het beste scenario zou zijn, zit er niet bij."

Berikberens

De fraach is lykwols wat de gemeenten deroan dwaan kinne. Sy hawwe nammentlik neat te sizzen oer it beslút. Dat bepale de sikehuzen en de soarchfersekerders sels.
"Wij erkennen wel dat er iets moet gebeuren in die zorg", stelt Poelman. "Maar het is nu al een uitdaging om te komen tot bereikbare zorg. Je kunt je niet voorstellen dat juist die grootste gemeente van Nederland straks geen ziekenhuis meer heeft."