Libellen telle yn 'e tún: "Afspiegeling van onze natuur"

In libel © Antoine van der Heijden
Mei it moaie waar fan ôfrûne wykein komme ek de ynsekten wer om 'e hoeke sjen. Sa ek de hynstebiter, oftewol de libel. Dêrom waarden der ôfrûne wykein libellen teld.
De Vlinderstichting organisearret elk jier de nasjonale libelletelling om te sjen hoe't it mei de bisten giet yn ús tunen. "Libellen geven een hele goede afspiegeling van hoe het met onze natte natuur gaat", seit Antoine van der Heijden. Hy is foarsitter fan de Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie.
Libellen telle
"Als je wilt weten wat de kwaliteit van de natuur is, dan is kijken naar libellen een hele goede meetmethode", seit van der Heijden. Dat kin by gebieten dêr't in soad wetter is, mar it is noch better om de libellen yn de tún te tellen.
"Algemene soorten worden nog wel eens over het hoofd gezien door libellentellers. Daarom zijn tuinen een hele goede methode om te kijken."
In libel © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
It tellen hoecht hielendal net dreech te wêzen. "Ik zou gewoon lekker een tuinstoel pakken en in de tuin gaan zitten. Als je een vijvertje hebt, is het heel makkelijk. Gewoon de vijver in de gaten houden en kijken wat daarop afkomt."

Tsientallen soarten libellen

Der libje sa'n 65 soarten libellen yn Nederlân. "Met name de soorten van stromend water hebben het de afgelopen decennia prima gedaan." Dat is neffens van der Heijden goed te ferklearjen. "We hebben in Nederland heel veel moeite gedaan om stromend water schoon te krijgen."
Mar net mei alle soarten giet it goed. "Er zijn helaas ook een aantal soorten die het helemaal niet goed doen door de droge zomers van afgelopen jaren. Er zijn op veel plekken een heleboel larven doodgegaan, die redden het dan niet."
Yn it Wite Mar liket it yn elts gefal goed. "Dit ziet er echt heel mooi uit. Ik zie hier een hele gezonde mix van libellen rondvliegen."