Maarten van der Weijden sjocht út nei alvestêdetriatlon: "Heb er drie jaar voor getraind"

Maarten van der Weijden © Martin de Jong Fotografie
Noch twa wiken: dan komt Maarten van der Weijden wer nei Fryslân. Dit kear net foar de swimalvestêdetocht, mar foar de alvestêdetriatlon. Nei de Fries Stefan van der Pal sil Van der Weijden no ek besykje om net allinnich de rûte te swimmen, mar ek te fytsen en te kuierjen.
It is de earste kear dat Van der Weijden de tocht ek fytse en kuierje sil. Twa kear earder hat er de Alvestêdetocht swommen. Yn 2018 slagge it him net om de tocht út te swimmen, mar in jier letter wol. Dêrom fynt Van der Weijden himsels no ryp foar de folgjende útdaging.

Trije kear de Alvestêdetocht yn in wike

Van der Weijden wit hoe't it is om de Alvestêdetocht te swimmen, mar om him dêrnei ek noch te fytsen en te kuierjen is in oar ferhaal. Yn syn trainingen koe er de ôfstannen oan, mar oft dat ek slagget sa flak efterinoar is noch mar de fraach.
Dochs sjocht er it wol goedkommen. "Ik heb het nog nooit eerder gedaan", seit Van der Weijden. "Maar ik heb hier drie jaar voor getraind, dus volgens mij kan ik het aan."
Maarten van der Weijden sjocht út nei alvestêdetriatlon
In pear moanne lyn hie er noch even lêst fan in maachblieding en dy hakte der flink yn. "Die maagbloeding was best wel heftig, want ik heb zelfs een week in het ziekenhuis gelegen." Mar yntusken is er wer topfit. "Ik ben gelukkig hersteld en er zeker klaar voor."

Mei-inoar sporte

Dat Van der Weijden no ek fytse en kuierje sil, is net it iennige ferskil mei de foarige kearen. Minsken kinne nammentlik no ek mei him mei sporte.
"Ik wil er een zo groot mogelijk evenement van maken. We willen dat er zoveel mogelijk mensen mee gaan sporten, zodat er daardoor zoveel mogelijk donatiegeld kan worden ingezameld", seit de âld-olympysk kampioen.
Als je 70 bent en je hebt je partner van 75 verloren aan kanker, dan zou je alsnog mee kunnen doen.
Maarten van der Weijden
Dat der al aardich wat jild opbrocht is, docht in soad mei Van der Weijden. "Dat vind ik waanzinnig. Ik ga sporten, maar het is zo fijn en hartverwarmend dat er zoveel mensen meedoen die ook geld inzamelen in hun eigen omgeving. Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of het heeft gehad. Dat we daar met zijn allen iets tegen kunnen doen en hopelijk een heleboel onderzoeken mogelijk kunnen maken, vind ik waanzinnig fijn!"

Net drave mar kuierje

Yn eltse stêd stiet in oar ûndersyk nei kanker sintraal, dêr't it jild hinne giet dat opbrocht wurdt. Sa kinne minsken sjen wêr't se foar sporte of wêr't se har jild krekt oan jouwe. "We proberen op allerlei manieren de zorg een beetje beter te maken", fertelt Van der Weijden.
Oars as Stefan van der Pal hat Maarten van der Weijden besletten om net te draven, mar te kuierjen. Dat hat neffens him twa redenen. "Het mooie aan wandelen is dat iedereen zou kunnen meedoen. Als je 70 bent en je hebt je partner van 75 verloren, dan zou je alsnog mee kunnen doen. Dat is denk ik het mooiste, dat we met zijn allen kunnen gaan wandelen."
De twadde reden hat mei syn lichaamlike sûnens te meitsjen. "Het kraakbeen in mijn knie is niet meer zo goed, dus het is voor mij niet gezond om te gaan hardlopen. Maar wandelen kan ik wel."
Maarten van der Weijden oan it oefenjen by de Aldehou © Martin de Jong Fotografie
De tocht duorret fan 18 oant en mei 24 juny en dus sil Van der Weijden it sûnder sliep net rêde. Dat fynt er lestich, mar hy sjocht wol yn dat it net oars kin.
"De eerste keer in 2018, toen ik het niet haalde, vond ik slapen valsspelen. Alleen toen kwam ik er tijdens de tocht achter dat het niet lukt zonder slaap. Ik vind het lastig, omdat ik om hulp vraag. Dat voelt alleen goed als ik zelf alles geef. Maar wat dat alles is, kan ik moeilijk inschatten. Ik zal wel moeten slapen, om ook dat laatste stukje met zijn allen te doen hier in Leeuwarden."

Finish yn Ljouwert

De finish is dit kear yn Ljouwert en dêr sjocht er al bot nei út. "Ik vind het heel mooi dat de finish hier bij de Oldehove is. Ik begin in de Prinsentuin en de Oldehove is de plek waar ik steeds van sport wissel. Maar dat ik finish in het hart van Leeuwarden, hier bij de Oldehove, daar heb ik wel heel veel zin in."