“Als Nyck de Vries de knop weet om te zetten, is hij één van de beste rijders”

Nyck de Vries heeft nét wat meer tijd nodig om op stoom te komen dan de meeste andere coureurs. © Red Bull Content Pool
Nyck de Vries hat in dreech debútseizoen yn de Formule 1. De krityk swelt oan, mar is dat wol terjochte? Omrop Fryslân freget it oan Jeroen Bleekemolen. "Nyck is zijn eigen grootste vijand."
As soan fan âld-Formule 1-koereur Michael Bleekemolen is de autosport him mei de brijleppel yngetten. De 41-jierrige hat him de ôfrûne desennia kenne litten as ien fan de meast alsidige en meast frege ôfstânskoureur op 'e wrâld. Hy rydt in soad yn Amearika en kombinearret dat mei syn wurk as F1-ekspert by de NOS en Viaplay.
Do hast in bysûndere bân mei Nyck. Hoe sit dat krekt?
"Zijn vader heeft altijd bij ons geracet, dus ik ben opgegroeid met de familie De Vries. We hebben nu niet meer zo veel contact, maar als we elkaar zien en spreken, is het goed. Ik vind het heel gaaf dat Nyck nu Formule 1 rijdt. Bijzonder dat het alsnog gelukt is."
Hat er dy yn it ferline net ek om advys frege?
"Klopt. Toen zijn contract bij het junior programma van McLaren stopte, stond hij opeens op de stoep. Hij zei: ik wil blijven racen, hoe pak ik dat aan? Daar hebben we toen veel over gesproken. Uiteindelijk kwam toch die Formule 2-deal rond en zat hij weer op het pad richting Formule 1."
Nyck komt misschien wat arrogant over, maar hij is een heel relaxte, aardige jongen.
Jeroen Bleekemolen
"Maar hij keek toen dus ook serieus naar andere alternatieven. Hij was heel nieuwsgierig naar hoe ik dat allemaal doe. Hij stelde zich kwetsbaar op. En dat is ook Nyck. Hij komt misschien wat arrogant over, maar hij is een heel relaxte, aardige jongen."
Dat Nyck talint hat stiet bûten kiif, mar hy hat altyd krekt wat mear tiid nedich om op gong te kommen as de measte oare koereurs.
"Klopt, al zal hij dat niet snel toegeven. Maar als het kwartje eenmaal valt, dan is hij écht goed. Tijdens het WEC (Wereldkampioenschap Endurance racen) en de 24 uur van Le Mans reed hij niet normaal goed. Hij stak met kop en schouders boven de rest uit. Ik was plaatsvervangend trots. Hij liet het hele veld zien hoe het moet."
Jeroen Bleekemolen © Instagram Jeroen Bleekemolen
It liket der somtiden op dat er himsels yn it paad sit troch't er alles perfekt dwaan wol.
"Dat is een valkuil voor veel rijders. Nyck is een perfectionist, maar moet wat relaxter worden, dan kan hij laten zien wat hij kan. In Le Mans heb ik hem keihard zien rijden, maar dat deed hij voor zijn gevoel erbij. Er zat dus geen spanning op en dan gaat het bijna vanzelf bij hem."
Nyck kin dus better as wat hy sjen lit. Wêrom komt dat der no net út?
"Hij heeft het nu lastig, maar geloof me dat er niemand strenger is voor hem dan hij zelf. Hij is nu zijn eigen grootste vijand. Hij moet een manier vinden om dat te omdraaien. Hij moet genieten van het feit dat hij nu Formule 1 rijdt, dan racet hij ook relaxter en gaat alles beter lopen."
Hoe dochst dat?
"Ik denk dat het gaat helpen dat we nu gaan racen op circuits die hij kent. Dan voelt hij zich comfortabeler en dan gaat-ie echt aan. Ik heb daar alle vertrouwen in. Hij zit nu in de hoek waar de klappen vallen, maar ik geloof dat hij ook dit naar zijn hand kan zetten."
Sit it mentaal wol goed?
"Daar twijfel ik niet aan. In de Formule 2 en Formule Renault heeft hij het ook lastig gehad, maar uiteindelijk is hij daar doorheen gekomen en heeft daar veel van geleerd. Nu ligt hij onder een vergrootglas. Hij kan bijna niks goed doen. Hij wordt overal al afgeschreven. Dat is ook typisch Nederlands. Dat is niet makkelijk voor hem.
"Maar de basissnelheid is er. De tekenen dat er een ommekeer aankomt, zijn er. In Miami zagen we dat in de kwalificatie. Als hij eenmaal de knop heeft omgezet, is hij één van beste rijders."
Nyck de Vries mei syn teambaas Franz Tost op de startgrid fan Bakoe © Red Bull Content Pool
Mar sa'n start as yn Miami is dochs net handich? Foaral mei Bakoe dat him noch goed by stiet.
"Dat is een lastige. Er valt iets voor te zeggen dat hij voorzichtiger had moeten starten. Maar aan de andere kant, reed Max Verstappen in het begin ook met een alles-of-niets-houding. Het is nu zaak om te overleven en niet te veel op te vallen door verkeerde dingen te doen. Nyck weet dat zelf als geen ander."
Do seist: it komt goed, jou him noch wat tiid. Mar yn de Formule 1 dogge se net sa'n geduld. Foaral net by Red Bull.
"Ik hoop en denk dat hij de tijd krijgt zich te ontwikkelen. Het talent is er. Maar de Formule 1 is keihard. Je krijgt geen half jaar om te wennen. Die druk voelt Nyck ook. Maar ik put vertrouwen uit zijn laatste kwalificatie. Hij heeft de opgaande lijn ingezet. Nu is het tijd voor hem om te genieten en dan komt het écht goed. Hij kan dit."