Frysk Befrijingsfestival docht oprop oan kabinet: "Investeer in vieren vrijheid"

© ANP
De foarsitter fan it Befrijingsfestival yn Ljouwert ropt it kabinet op om de befrijingsfestivals finansjeel te stypjen. No krije de festivals gjin jild út Den Haag.
"Alles wordt duurder", seit foarsitter Frank de Vries. "Daar hebben wij als festivals ook mee te maken. De inkomsten groeien niet op dezelfde voet mee."
It kostet sa'n 350.000 euro om it Ljouwerter festival op poaten te setten. In protte ûndernimmers út de stêd betelje dêr oan mei.

Tagongsjild

By guon festivals moatte besikers tagongsjild betelje. Foar de Fryske organisaasje is dat gjin opsje, seit De Vries. "Dat zie ik niet gebeuren. Het moet voor iedereen mogelijk blijven om de vrijheid te vieren."
"De toegang blijft gratis. Punt."
De kar tusken in minder grut festival mei minder goeie artysten, of besikers betelje litte, is net dreech, seit er. "Dan maar afschalen." De ôfrûne jierren is it festival al lytser wurden, seit De Vries.
© Bevrijdingsfestival Fryslân, Lucas Kemper
Dit jier binne der 50 artysten yn Ljouwert. In moai programma, seit De Vries. Hy is der grutsk op. "Er is iets voor kinderen. Er is iets inhoudelijks. En er is muziek."
It programma is ta stân kaam mei finansjele help fan gemeente en provinsje. "Die hebben de budgetten verhoogd, maar ze zijn intussen alweer ingehaald door de kostenstijging. Daardoor zijn de extra bijdragen alweer opgesoupeerd."

Task-force

"Als we dit willen behouden, moeten we een potje vinden", seit De Vries. "Met de gezamenlijke bevrijdingsfestivals hebben we een 'task-force' opgezet, die in gesprek is met het kabinet."'
"Die gesprekken lopen, maar het is een moeizaam proces. Het komend jaar wordt niet makkelijk, maar ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet."