Wynflessen en sûkerpûdsjes yn tentoanstelling oer 400 jier Ljouwerter hoareka

Van Herberg tot Huiskamercafé © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Der wurdt lake, iten en dronken. Minsken meitsje der rûzje en fine de leafde. De rike histoarje fan de Ljouwerter hoareka is fan sneon ôf te sjen yn de eksposysje Van Herberg tot Huiskamercafé yn it Historisch Centrum Leeuwarden.
Fan in perioade fan fjouwer iuwen wurde foto's en objekten tentoansteld. Op in oprop fan it HCL om guod yn te bringen is folop gehoar jûn: fan sûkerpûdsjes en pipekoppen oant wynflessen.
"We kregen 19de-eeuwse wijnflessen die gevonden zijn toen de vijver in de Prinsentuin werd drooggelegd", fertelt eksposysjemakker Pieter van der Ende. "Er was toen een terras, dat wel heel uniek was voor Leeuwarden. Wanneer er een flesje leeg was, werd die waarschijnlijk als gewoonte in de vijver gekieperd."
Fjouwerhûndert jier hoareka yn eksposysje HCL
De earste fermeldingen fan herbergen en kroegen yn Ljouwert komme út de fyftjinde iuw. Dy herbergen stienen op plakken dêr't minsken de stêd yn kamen.
Yn de iuwen dêrnei groeide it tal hoarekagelegenheden sterk. Mar in soad fan dy plakken besteane net mear: hotels as De Klanderij, De Nieuwe Doelen en it Amicitia en in soad kroechjes binne sloopt.
Het had veel meer een functie van ontmoetingsplek, terwijl het tegenwoordig meer is voor een lekker drankje of een hapje.
Pieter van der Ende
Neffens Van der Ende is de rol fan hoareka yn Ljouwert bot feroare yn de rin fan de tiid. "Voor de komst van de tv, de auto, de sportkantines en dergelijke speelde het leven zich veel meer af in hotels en cafés. Boelgoederen, publieke verkopingen of toneel. Maar in de 18e eeuw bijvoorbeeld kwam men in de koffiehuizen om de krant te lezen of voor te laten lezen. Het had veel meer een functie van ontmoetingsplek, terwijl het tegenwoordig meer is voor een lekker drankje of een hapje."

Jeugd, froulju en LHBTIQ+

Ek de moderne tiid is tentoansteld, mei de opkomst fan jongeren yn de hoareka. "Vrouwen ook, die waren erg ondervertegenwoordigd tot na de oorlog", wit Van der Ende. "Maar ook lesbiennes en homo's krijgen hun eigen café. Je krijgt de opkomst van de dancings en discotheken. Dus bijvoorbeeld Rock iT, it Vat en Fire. En de Grote Hoogstraat ontwikkelt zich tot uitgaansgebied met onder anderen La Bella. Net zoals de Oude Doelesteeg met Coos, Doelebar en Syb's."
De eksposysje Van Herberg tot Huiskamercafé is oant en mei augustus te sjen yn it HCL.