De toan fan Anne-Meta Kobes: "Schapenkop"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"U mag het tegen niemand zeggen maar er ligt hier een schapenkop in de kast. Keurig uit het zicht, op een stapel dekbedovertrekken. Laat je de kastdeur dicht, dan zie je er niets van.
En dat is precies de bedoeling, want niemand mag het weten. Niemand behalve al die andere ouders van de kleuterklas. Want die hebben, net als wij, een schapenkop in huis.
Deze typische inventaris heeft alles te maken met Koningsdag. Wanneer volgende week Zijne Majesteit een rondgang maakt door 's lands grootste havenstad, beleven wij hier in ons dorp aan de zee ons eigen feestje. We hopen op goed weer, voor hem en voor ons, want: dan komt de optocht het beste uit de verf. Vele versierde wagens zullen door de straten van het dorp trekken.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Er worden al weken voorbereidingen getroffen. In het geheim: want hoe die wagens er precies uitzien, wordt pas onthuld op de dag van de tocht. Dan stellen alle deelnemers zich op in de straat van het verzorgingstehuis. De ingezeten senioren van het woonzorgcentrum krijgen de primeur: zij zien als eerste alle creativiteit bij elkaar.
En creatief zijn de Amelanders: in het bedenken van thema's en uitbeelding, en zeker in het hergebruiken van materialen. Menig stuk hout werd ook vorig jaar al rondgereden, toen in een andere vorm en kleur.
Met zoveel spektakel in zicht, is het eigenlijk jammer dat de Koning er die dag niet bij kan zijn. Maar hij krijgt een herkansing, want het Koninklijk Paar komt hier op bezoek! Over een paar weken doen zij een waddentour: in twee dagen de hele TVTAS langs.
Op Ameland bezoeken ze de veerhaven en verkennen de problematiek rondom de bereikbaarheid. Ze spreken daarna met natuurbeheerders en met werkers in de toeristische sector. Steeds meer mensen willen Ameland bezoeken, en dat is mooi. Maar hoe vind je een goede balans tussen het verlangen van de plezierreiziger en het behoud van de natuur?
In die ontmoetingen zullen de Koning en Koningin vast iets ervaren van het scheppingsvermogen en de vindingrijkheid van de Amelanders. Dat is nu eenmaal niet te missen. Maar ik hoop dat ze daarnaast iets van de rust ervaren die onze eilanden tot van die parels in de zee maakt.
Maar kom je voor je rust, dan moet je donderdag Hollum maar even vermijden. Want dan is er feest. De optocht gaat zelfs tweemaal uit en omlijst zo deze dag vol muziek en spellen. Ik zie er naar uit, want dan mag ook de schapenkop hier uit de kast..."