Jongeren Ooststellingwerf ontvangen pas van 200 euro voor 'zinvolle vrije tijd'

De pas geeft jongeren de mogelijkheid hun vrije tijd anders in te vullen © Shutterstock
Jongeren in Ooststellingwerf ontvangen een pas met 200 euro tegoed erop. Hiermee wil de gemeente de doelgroep stimuleren zinvol met de vrije tijd om te gaan. Er is 2.5 miljoen euro met het project gemoeid.
Een natuurorganisatie, een muziek-, of sportvereniging; de vrijetijdspas geeft de 3.400 jongeren in Ooststellingwerf de mogelijkheid hun uren buiten school zinvol te besteden. Het is in het bijzonder bedoeld voor de groep die het moeilijk heeft.

Soft- en harddrugs

"Met een groot aantal jongeren gaat het niet goed in deze gemeente", zegt wethouder Esther Verhagen. "Een flink deel van tussen de 10 en 18 jaar gebruikt soft- of harddrugs en drinkt alcohol. Ook zien we dat kinderen uit groep 7 en 8 aansluiting vinden voor oudere groepen die voor overlast zorgen."
Verhagen vertelt dat 64 procent van de jongeren het leven niet als positief ervaart, druk voelt en emotionele problemen heeft. Ze zouden te veel los worden gelaten door ouders. Vrije tijd kan een risico vormen omdat het in sommige gevallen resulteert in verveling en depressie.
"Met de vrijetijdspas willen we daar iets tegen doen. Onder begeleiding kunnen kinderen zich met het bedrag aanmelden bij bijvoorbeeld sportverenigingen en iets doen in de cultuursector", zegt Verhagen. "Zo kunnen ze hun vrije tijd zinvol invullen. Dat is goed voor de geest en heeft bovendien een positief effect op het gewicht."

'Hekjes' plaatsen

Verhagen is van mening dat de begeleiding van kinderen soms te snel stopt. "Bij peuters zetten we veiligheidshekjes in huis neer, omdat ze anders van de trap vallen. Pubers laten we snel los. Het zou goed zijn om wat meer met hen mee te lopen en zo nu en dan 'hekjes' te plaatsen."
Met het initiatief kost in totaal 2.5 miljoen euro. Een flink bedrag, weet Verhagen. Maar het is volgens haar ook wat waard om de negatieve spiraal van jongeren te doorbreken. "We hebben dat niet na een jaar opgelost. We gaan voor de lange adem. Met elkaar moeten we de verantwoordelijkheid nemen voor het geluk van de kinderen."