Fersleinens grut by Cambuur: "We geven niet thuis wanneer het moet"

Teloarstelling by Cambuur nei it ferlies tsjin Emmen © ANP
Mei op 'e nij in ferlies tsjin in konkurrint wurdt it foar Cambuur hiel dreech yn de earedivyzje te bliuwen. Dat sjogge ek trainer Sjors Ultee en spiler Navarone Foor. "Dat je hem zo eenvoudig weggeeft, dat is amateurvoetbal."
Salang't der noch genôch wedstriden binne om yn teory noch nei hanthavening te spyljen, wol Ultee net opjaan. Mar nei de wedstriid tsjin Emmen (1-2) makket er in fersleine yndruk. "We geven niet thuis wanneer het moet. En dat heb ik helaas al vaker gezegd."
Cambuur stie mei 1-0 foar, mar gong troch twa lette tsjingoals noch ûnderút. Beide goals mochten net gebeure, fynt Ultee. "Bij de eerste goal laten we een man lopen. We stonden in overtal, we kunnen gewoon meelopen, maar we zijn de man kwijt en dan is het een doelpunt."
Mar syn grutste frustraasje sit by de 1-2, dy't yn blessueretiid foel. "Die was het meest exemplarisch, doordat we op zo'n moment een vrije trap weggeven, wetende hoe gevaarlijk Mark Diemers daarbij is. Vervolgens sjokken we achter onze man aan, we vallen de bal niet aan."
Sjors Ultee: "Het is typerend, geen incident"
Foar it skoft wie Cambuur neffens Ultee al in pear kear goed weikaam by standertsituaasjes. Hy hie syn spilers dêrom al warskôge: "Voel je verantwoordelijk voor de zone die voor jou ligt. Val die bal aan. In de 92e minuut moet je weten: deze bal moet er niet in. Dan laat je je zo verrassen... dat is helaas een typerend voorbeeld. En geen incident."
Navarone Foor, dy't yn de ôfrûne transferperioade nei Ljouwert kaam, is it mei syn trainer iens. As je yn sa'n wedstriid op foarsprong komme, moatte je dy fêsthâlde. Hoe kin it dan dat dat net gebeurt? "Dat is een kwestie van scherpte. Je weet dat het belangrijk is om drie punten thuis te houden en dan krijg je ze heel dom tegen. Dit komt heel hard aan."
Navarone Foor: "Je moet extra scherp zijn, dan heb je het geluk ook een keer mee"
Sawol Ultee as Foor hie it gefoel dat der mear yn siet, ek al wie it spul net goed. "Het was een gelijkwaardige, slechte wedstrijd", seit de trainer. "Beide ploegen maakten veel fouten, maar kregen ook goede kansen. Een paar goede spelhervattingen van Diemers die gevaarlijk werden, waarbij we slecht verdedigden. Wij kregen met Johnsen drie heel grote kansen. Het had zomaar 4-4 kunnen staan."
Foor fynt ek dat Cambuur mear dwaan moatten hie mei de kânsen. "In de tweede helft hadden we een fase waarin we naar voren drukten. We maakten de 1-0 en ik dacht: dit wordt onze wedstrijd. Maar je moet de kansen afmaken. Je moet extra scherp zijn, dan heb je het geluk ook een keer mee."
Het moet ook in je zitten, dat moet je op kunnen roepen.
Sjors Ultee oer it ûntbrekken fan de goede mentaliteit
Grutter as 1-0 waard de foarsprong lykwols net. "Dan moet je in staat zijn om dat over de streep te trekken met nog dertien minuten te gaan", fynt Ultee. "Die stand was bepalend voor alles. Voor jezelf, je teamgenoten, de club, de stad, de fans. Dus wat er ook gebeurt: ze gaan niet scoren. Maar dat moet ook in je zitten, dat moet je op kunnen roepen."
"Dat we 'm in de laatste minuten zo eenvoudig weggeven, dat is amateurvoetbal", fynt Foor. "In de laatste minuten met zo'n stand moet je alles geven, dan is het leven of dood. Met 1-1 leven we nog, nu gaat het heel moeilijk worden."

"Geen geluk of pech"

Mar dat is dus gjin ynsidint, neffens de trainer. Ultee waard yn novimber presintearre as nije trainer fan Cambuur. Hy hat it noait op de rit krije kind, mar neffens him sit it probleem djip. "Het gaat al anderhalf jaar niet goed. Kijk naar de beelden van vorig jaar voor de zomer, of van de eerste helft van dit seizoen. Je ziet het continu gebeuren."
"Het is dus geen geluk of pech", beklammet er. "Je moet die mentaliteit hebben, maar die ontbreekt. We hebben er alles aan gedaan, maar we zijn er niet in geslaagd om dat te kunnen veranderen. Dat is het probleem."
Ljouwerter Mark Diemers wie minder teloarsteld. Hy wie mei in assist yn blessueretiid belangryk foar FC Emmen en hat dêrom mei syn klup noch alle kâns om yn de earedivyzje te bliuwen.
Mark Diemers: "We hebben wel de genadeklap uitgedeeld, denk ik"
De âld-Cambuurspiler is der wiis mei, mar hy draacht ek Cambuur noch altyd in waarm hert ta. "Ik vind het heel erg vervelend voor Cambuur, het is echt mijn club en ik gun hier de mensen het allerbeste."

Fluitkonsert

De fans fan Cambuur wienen net bliid mei it optreden fan Diemers, hy krige in fluitkonsert en in oantal ferfelende wurden om de earen. "Het is wel jammer dat dat gezongen wordt, dat je moeder een bepaald beroep heeft. Ik doe mijn best voor Emmen en kan er ook niks aan doen dat Cambuur er nu zo voorstaat."
Emmen nimt de trije punten mei werom en stiet no acht punten los fan Cambuur. "Dat is voor ons natuurlijk heerlijk. In die zin hebben we vanavond wel de genadeklap uitgedeeld denk ik."
Mar it seizoen is noch net oer, der kinne noch rare dingen barre, seit ek Diemers. "Het kan hier altijd spoken en ze hebben de laatste tijd zeker ook in moeilijke uitwedstrijden goed gevoetbald."