Grouster grimeur fan Wim de Bie: "Hij was een icoon"

Kees van Kooten en Wim de Bie © ANP
Telefyzjemakker Wim de Bie (83) is moandei ferstoarn. Hy wie ûnder mear ûnderdiel fan it duo Van Kooten en De Bie dat in begryp waard yn Nederlân. Arjen van der Grijn út Grou wie jierrenlang de grimeur fan it duo. Hy is ferslein troch it ferstjerren fan De Bie.
"Ik was onderweg naar Amsterdam en toen hoorde ik op Radio 1 dat Wim de Bie dood is. Boem, die kwam binnen", fertelt Van der Grijn.

Ferlegen

De Bie wie dan ek in wichtich persoan yn it libben fan de Grouster. "We hebben van 1973 tot 1998 samengewerkt, dat is 25 jaar."
Van der Grijn koe De Bie dan ek as gjin oar. "Hij was een goede acteur schrijver, een intelligente man, een introverte man. Eigenlijk was hij heel verlegen. Maar als hij een metamorfose onderging, dan durfde hij alles."
Arjen van der Grijn © ANP
Tegearre mei Kees van Kooten makke De Bie programma's as 'de Klisjeemannetjes', 'Het Simplisties Verbond' en 'Keek op de Week'. It duo wie net allinnich op tv aktyf. De Bie skreau ek boeken en makke platen.

Taalpuristen

Faak spile hy typkes, bygelyks in Dútske learaar, dy't in gedicht fan Goethe foardroech. "Dan stond het schuim in zijn baard, dan werd hij zo boos. Daar moest ik zo om lachen. Dat was een hele andere kant, dat zou hij in zijn privéleven nooit gedurfd hebben." De Bie trede ek geregeld op as frou. "Daar was hij meesterlijk in", stelt Van der Grijn.
Mei wurden as 'doemdenken' en 'regelneef' hawwe Van Kooten en De Bie ek in protte taheakke oan de Nederlânske taal. "Ze staan zelfs in de Van Dale. Dat is uniek. Het waren echte taalpuristen. Ze hebben zulke mooie dingen geschreven, op hoog niveau."
Wim de Bie © ANP
"Hij was een icoon, het is frontaal bij me binnengekomen", fertelt de grimeur.
"Elke dag denk ik nog wel aan ze. Ze zijn nog steeds actueel: de tegenpartij had zo nog gekund. Met het politieke landschap nu. Niks ten nadele van de rest van de mensen, maar dit vond ik wel een van de meest unieke dingen die Nederland meegemaakt heeft. Dat hebben we wel te danken aan deze twee mannen."
Arjen van der Grijn oer Wim de Bie