Skip Noorderlicht is los en kin reis nei Spitsbergen trochsette

It skip Noorderlicht yn Lauvsnes (Noarwegen) © NRK
It wie even skrikken yn de nacht fan woansdei op tongersdei, mar al gau hong der in relaxte sfear ûnder de learlingen. It skip Noorderlicht mei 14 learlingen rûn fêst yn Noarwegen, mar is sûnt tongersdeitemiddei wer los.
"Die hebben voor altijd een stoer verhaal te vertellen voor later", laket koördinator Masterskip op it Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Ernst Buurma. Twa fan de learlingen komme fan dy skoalle.
Sjoch hjir hoe't it skip oankomt yn de haven fan Lauvsnes:
Ekspedysjeskip Noorderlicht rekket oan de grûn yn Noarwegen
Doe't bekend waard dat it skip wer loskaam wie, wie de skoalle bliid mar net ferrast. "Wij hebben altijd goede ervaringen gehad met Masterskip, sinds 2018 doen we mee. Het ziet er dramatischer uit dan het is", seit Buurma.

Gjin need

Dat jout ek direkteur Cristophe Meijer oan, fan Swan Expeditions, de eigener fan it skip. "Van een echte noodsituatie was geen sprake. Noorwegen heeft veel te maken met eb en vloed. Het water is onder de boot weggelopen, dan moeten de generatoren uit en dus ook de verwarming. Daarom hebben we ervoor gekozen de leerlingen naar een hotel te verhuizen."
Learlingen fan Noorderlicht wurde opfongen yn it hotel Zanzibar Inn © Eivind Aabakken/NRK
Buurma hat kontakt hân mei de âlden dy't oanjûn hawwe dat de bern harren op gjin inkel momint ûnfeilich field hawwe. "De sfeer in het hotel was opperbest."

Tichteby de kant

De boat lei gelokkich sa tichteby de kant dat de trainees, sa't de learlingen op de boat neamd wurde, fia in rubberboatsje sa nei de wâl koene. Dat it nachts barde, wie earst wol wat skrikken, seit Meijer. De opfarrenden hawwe dêr lykwols op traind.
"We trainen op allerlei situaties en ook op het verlaten van het schip, dus dan gaat dat heel rustig. Het is niet zo dat het schip schade heeft. Wat dat betreft is dit ook een ontzettend goede case, om te leren hoe je hiermee omgaat."
De Noarske plysje leit út wat der bard is mei it skip Noorderlicht
Meijer heakket noch efkes ta dat ek in les 'mediawijsheid' foarbykomt tongersdei. "De leerlingen worden natuurlijk benaderd door allerlei media nu, dus het is ook aan ons om ze mee te nemen in hoe je daar het best mee om kan gaan."
Yn 'e rin fan tongersdeitemiddei koene de learlingen wer oan board en dêrnei giet de reis fierder nei Spitsbergen. Der wurdt noch ûndersyk dien nei hoe't it ûngelok barre koe. "Dat kan nog wel weken duren, daar zit heel veel aan vast", seit Meijer.