Formule 1 by Omrop Fryslân: Linda Vermeeren folget Nyck de Vries

Linda Vermeeren © Omrop Fryslân
Wa't op de hichte bliuwe wol fan de ferrjochtingen fan Nyck de Vries yn de Formule 1, sit dit seizoen goed by Omrop Fryslân. Sjoernalist Linda Vermeeren (44) fan Ljouwert folget de autosport al jierren op 'e foet en sil foar de Omrop wykliks ferslach dwaan. Efkes foarstelle.

Linda, wat silst dwaan foar Omrop Fryslân?

"Als Formule 1-verslaggever houd ik met name de gebeurtenissen rond Nyck de Vries in de gaten. Die zal ik zo goed mogelijk duiden voor zowel de mensen die al veel van de autosport afweten, als de groep die er minder kennis van heeft.
De trainingen, kwalificaties, en wedstrijden volg ik nauwlettend. Daarover schrijf ik op de website van Omrop Fryslân, en als de actualiteit daarom vraagt, zal ik het laatste nieuws delen op de radio."

Wannear begûn dyn entûsjasme foar de Formule 1 te buorreljen?

"Dat was al als meisje, in 1992. Bij mijn vader op de bank. Die keek graag naar de race. En toen Jos Verstappen twee jaar later in de Formule 1 begon, werd ik alleen maar fanatieker. Weer acht jaar later, in 2000, ging ik werken bij Sportweek, om de autosport te verslaan. Toen heb ik Jos ook nog zien rijden."
Linda Vermeeren mei Max en Jos Verstappen © Raymond de Haan
"Max was toen nog een klein jongetje. Die ken ik sinds hij drie jaar is en heb ik dus letterlijk en figuurlijk zien groeien. Ik volg hem dus al sinds hij in karts reed."

Krigest doe al yn de gaten wat hy koe?

"Ja. Het was voor iedereen duidelijk dat er met hem iets uitzonderlijks stond te gebeuren. Ik was bij zijn eerste racezege. Dat was pas zijn tweede in de Formule 3. Toen zag je zijn fanatisme al.
Max kan zich helemaal vastbijten in zijn doel. Op jonge leeftijd wist hij al wat hij wilde, en liet hij zich door niemand tegenhouden. Niet door de media, zijn team, of wie dan ook. Zijn onverschrokkenheid onderscheidt hem van de andere coureurs."
By de Amerikaanske GP 2014, yn petear mei Fabiana Valenti, parsedame fan Toro Rosso © Peter van Egmond
"Toch is Max buiten de race om vaak heel relaxed. Heel anders dan zijn vader, die bijvoorbeeld alles in de kranten en op internet leest. Max is daar niet mee bezig. Ik heb hem leren kennen als een leuke jongen, met droge humor, die geniet van het leven en voor wie zijn vrienden nog steeds heel belangrijk zijn. Dat siert hem, vind ik, als je je begeeft in een wereld waarin je zo wordt opgehemeld."

Hoe is dat, de wrâld ôfreizgje om ferslach te dwaan fan dyn grutte passy?

"Ik heb veel bijzondere races meegemaakt. Zo was ik erbij toen Max debuteerde in Australië, en ben ik geregeld in Brazilië geweest toen het WK er werd beslist. Inmiddels doe ik dat niet meer, maar het was destijds een hele belevenis. Ik was toen in vaste dienst bij het blad Formule 1 en ging ieder jaar naar zo'n tien races toe."
Ik heb al aardig wat huwelijken zien sneuvelen door dat werk. Je bent veel weg van huis.
Formule 1-ferslachjouwer Linda Vermeeren
"Dat was te gek. Maar mensen zien vaak niet dat je daar als journalist 12 tot 14 uur per dag aan het werk bent. Je komt bijvoorbeeld met een jetlag aan in Brazilië, springt onder de douche en gaat meteen door naar het circuit. Waar je met een gaar hoofd interviews afneemt en verhalen gaat schrijven. Dus het is best aanpoten.
Ik heb al aardig wat huwelijken zien sneuvelen door dat werk. Je bent gewoon heel veel weg van huis."
Vermeeren fynt it 'prachtich' hoe't Nyck de Vries him ûntwikkele hat © Orange Pictures
"Maar laat ik benadrukken hoe tof het vooral is. Je ziet ieder raceweekend die mensen weer. De journalisten, coureurs, hun team. Het is een rondreizend circus. En gelukkig zijn er zo nu en dan momenten dat je ook kunt genieten in de stad zelf. In Brazilië hadden we bijvoorbeeld ieder jaar de traditie om 's nachts, na werk, de karaokebar in te duiken. Daar hebben we ontzettend veel lol gehad, waarna we wel weer het vliegtuig in moesten stappen."

Wat makket dizze sport sa moai?

"Formule 1 heeft alles: techniek, politiek, intriges, en het is bovendien een wereldsport. Geen seizoen is hetzelfde. Door veranderende reglementen of door de opkomst van nieuw talent. Dat maakt de sport zo intrigerend. Bovendien is het mooi als een coureur wint die anders nooit een prijs pakt."
Nyck de Vries laat zien dat dat je nooit moet opgeven. Prachtig wat hij presteert.
Linda Vermeeren
"Of überhaupt onverwacht succes boekt, zoals van Nyck de Vries nu. Die is van ver gekomen. Hij is 28 jaar en maakte kortgeleden zijn debuut. En toch dit weten neer te zetten. Hij laat zien dat dat je nooit moet opgeven. Prachtig wat hij presteert.
Maar ook de zaken om het racen heen vind ik mooi om te volgen. Coureurs en teambazen die elkaar niet kunnen luchten, gedoe met sponsoren, en zo kun je nog wel even doorgaan. In de Formule 1 worden veel spelletjes gespeeld. Er gebeurt altijd wat en daarom is deze sport zoveel meer dan het rijden van rondjes."