Gjin útpublyk mear yn it Cambuurstadion: "De veiligheid is niet meer te waarborgen"

Supporters fan sc Hearrenfean yn it útfak fan SC Cambuur © ANP
Der is oant de ein fan dit seizoen gjin útpublyk mear wolkom by wedstriden fan SC Cambuur. Dat hat boargemaster Sybrand Buma fan de gemeente Ljouwert besletten.
Reden foar it beslút is neffens de gemeente de "aanhoudende en toenemende verstoringen van de openbare orde" om wedstriden fan Cambuur hinne. "Het hele jaar zijn er al veel ongeregeldheden rond of in de buurt van thuiswedstrijden van SC Cambuur", seit boargemaster Buma.
Yn in parseberjocht skriuwt de gemeente dat it nettsjinsteande de ynset fan ME, plysje, stewards en befeiligers net mear mooglik is om de iepenbiere oarder en feiligens foldwaande te hanthavenjen. Omdat de ûngeregeldheden harren benammen rjochtsje op it útpublyk, is derfoar keazen om supportersgroepen fan oare ploegen net mear ta te litten.

Rebûlje nei Fryske derby

De gemeente neamt it geweld en de ûngeregeldheden om de wedstriid tsjin sc Hearrenfean hinne in "absoluut dieptepunt". "Toen is het nog verder geëscaleerd", seit Buma. "Er werd van alles gegooid naar mensen, naar politie, naar voertuigen en er was voor tienduizenden euro's schade."
De sfear waard nei de Fryske derby yn Ljouwert hieltyd grimmitiger. Oanhingers fan de twa ploegen sochten de konfrontaasje mei-elkoar. De ME hat doe yngrepen, sadat de bussen mei Hearrenfeansupporters it stadion ferlitte koenen. Dêrnei bleau it ûnrêstich. Relskoppers fernielden plysjeweinen en ek in plysjehynder rekke ferwûne troch in stien.
We zijn al overgegaan naar een verplichte buscombi, maar vervolgens worden de bussen bekogeld en zodanig dat de ruiten kapotgaan.
Boargemaster Buma sjocht dat earder nommen maatregels gjin effekt hienen
Buma krige dêrom fan de plysje it advys om gjin útpublyk mear yn Ljouwert ta te litten. "Zij zeggen: de veiligheid is niet meer te waarborgen op deze manier."
"We hebben de afgelopen wedstrijden gezien dat het eigenlijk niet meer te beheersen is. We zijn al overgegaan naar een verplichte buscombi, maar vervolgens worden de bussen bekogeld en zodanig dat de ruiten kapotgaan", stelt Buma.
"Er is afgelopen zondag een zeer zwaar gewonde gevallen, gewoon een voorbijganger. Dan kan ik als burgemeester niets anders doen dan de conclusie trekken dat het niet veilig genoeg is om met bussen of op wat voor manier dan ook met bezoekend publiek naar het stadion te komen."

Gjin straf

De boargemaster seit mei klam dat de maatregel net bedoeld is as straf. "Wat er aan de hand is, is dat ik iets moet doen om ervoor te zorgen dat het veilig is en dat mensen zonder het risico op stenen in de stad kunnen rondlopen, ook in de buurt van het stadion."
Het is niet een straf of maatregel of wat dan ook, maar een noodzakelijke beslissing om te zorgen dat de veiligheid enigszins wordt gewaarborgd.
Boargemaster Buma fan Ljouwert oer it beslút
"Ik heb gezien dat we een nieuwe maatregel hebben genomen die onvoldoende heeft geholpen, namelijk een buscombi. Blijkbaar is alles wat uitpubliek is een risico. Het is niet een straf of maatregel of wat dan ook, maar een noodzakelijke beslissing om te zorgen dat de veiligheid enigszins wordt gewaarborgd", seit Buma.

Cambuur net meinaam yn beslút

It beslút is by Cambuur min fallen. "Laten we voorop stellen dat er afgelopen weekend een hoop dingen fout zijn gegaan en dat we dit ten zeerste veroordelen", seit algemien direkteur op de webside fan de klup.
"Dat neemt niet weg dat we enorm teleurgesteld zijn in dit besluit omdat nu een grote groep welwillenden de dupe wordt van het wangedrag van een kleine groep. Daarnaast zijn we als club niet betrokken in dit besluit en waren we, zoals we dat in de afgelopen jaren altijd hebben gedaan, graag het gesprek aangegaan om samen tot oplossingen te komen."

"Veiligheid gaat voor"

Buma seit dat der wis wol mei Cambuur oerlein is oer de kwestje. Hy begrypt it sentimint dat no binnen de klup libbet wol. "Ik zie heel goed dat de stewards, de medewerkers, de directie alles doen om het goed te laten verlopen. Ik vind het voor hen ook heel ingewikkeld. Tegelijkertijd gaat mijn verantwoordelijkheid over een aantal straten, de stad. Dan kan ik niet anders doen dan zeggen: de veiligheid gaat voor. Het allerbelangrijkste is dat we zonder slachtoffers een voetbalwedstrijd spelen."
It thúspublyk mei noch wol komme. "We doen het maximale om het allemaal toch als voetbalfeest door te kunnen laten gaan. We willen niet meer iedere keer bij wedstrijden de confrontaties tussen mensen die zich supporter noemen en het inkomende publiek van de andere partij."
SC Cambuur spilet dit seizoen noch fiif thúswedstriden. De earstfolgjende is op 5 maart tsjin Go Ahead Eagles. Ek FC Emmen, Feyenoord, FC Utrecht en RKC Waalwijk komme noch nei Ljouwert ta. Dy klups moatte it dus allegear dwaan sûnder stipe fan harren oanhing yn it stadion.