De toan fan Anne-Meta Kobes: "Benefiet"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Er lagen kleedjes op het plein van de school. Erop waren kledingstukken uitgestald. Ernaast stonden tafels. Het hele plein rond. Op die tafels: speelgoed en boeken, die een paar dagen daarvoor nog in de kast stonden bij leerlingen thuis.
Er was iemand die stekjes had gemaakt van de pannekoekplant en je kon een tatoeage laten zetten met glitterstift.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Drie kwartier zoemde het op het plein. Kinderen met geld in de hand, juffen met mandjes. Je zag steeds meer van de tafelbladen en het stof op de grond. 's Middags kregen we een appje: er was een groot bedrag opgehaald.
Een geslaagde actie, voor die kinderen ver weg voor hun ouders, hun opa's en oma's en buren die de aarde op haar grondvesten hadden voelen schudden. En wiens speelgoed en boeken nu bedolven liggen onder het puin. Soms net als zij zelf.
Het eiland zet haar schouders er weer onder, deze week. En dat verrast me toch iedere keer. Hoe slagvaardig de eilandbewoners zijn. En hoe bereid om een deel van hun tijd te delen voor het algemeen goed.
Zondag hopen we daar opnieuw een sterk staaltje van te zien. Dan is er een Benefietmiddag die uitloopt op een heus Benefietconcert. Wie doen er mee, vroegen we? En toen even leek het spontane plan aan haar eigen succes tenonder te gaan. Want maar liefst negen Amelander bands, koren en korpsen meldden zich aan.
Hoe kregen we die in anderhalf uur? Maar: als er muziek is, kan het op Ameland eigenlijk nooit te lang duren. Dus verlengden we het concert en treden straks ruim 100 muzikanten op voor het goede doel.
Met die kleedjes op het plein en een kerk gevuld met muziek hopen we een verschil te kunnen maken. Al is het maar door onszelf er aan te herinneren dat onverschilligheid geen optie is."