Tanimming dakleaze jongeren: "Moeilijk om aan een huis te komen, zeker op mijn leeftijd"

Bêden yn de nachtopfang © LEO Middelsé, Ilona de Vries
It tal dak- en thúsleaze jongeren yn Ljouwert nimt ta, dat seit de gemeente. Der binne noch gjin konkrete sifers, mar de sinjalen út it fjild binne dúdlik.
"De voorlopige cijfers geven aan dat er in 2022 zo'n 85 jongeren tot 25 jaar dak en/of thuisloos zijn/waren. De jongeren die in een opvanglocatie verblijven, zijn hierbij niet meegerekend", skriuwt it kolleezje fan de gemeente Ljouwert yn reaksje op fragen fan de ChristenUnie.

'Soarchlike ûntwikkeling'

Kertiermakker Evert Boomsma fan de Brede Aanpak Dakloosheid (BAD) yn Fryslân hat noed oer dizze ûntwikkeling. "Het is zorgwekkend dat jongeren tussen de 16 en 24 aan het bankhoppen slaan. Jongeren die geen woonplek hebben en noodgedwongen lange tijd bij anderen logeren. Je ziet nu een trend van bankhoppers en een deel van deze jongeren zal dakloos worden", foarseit Boomsma.
Om yn kaart te bringen om hoefolle jongeren it krekt giet, wurdt der op dit stuit ûndersyk dien troch Sociaal Domein Fryslân (SDF). Nei ferwachting rûnet dy it ûndersyk foar april ôf.

19 jier en yn de nachtopfang

Ien fan de bankhoppers dêr't Boomsma it oer hat, is de 19-jierrige Stephanie (net har echte namme) út Ljouwert. Sy moast nei har oplieding de studintewenning út en gie op syk nei in oar hûs. "Dat is me niet gelukt. Door de wooncrisis is het moeilijk aan een huis te komen, zeker op mijn leeftijd."
Stephanie bedarre dêrtroch op strjitte. "Ik heb voornamelijk her en der bij vrienden gezeten. Maar dat kan natuurlijk ook niet voor altijd doorgaan, dus op een gegeven moment ging ik toch naar de nachtopvang." Dêr hat se ferline jier in pear wiken sitten. Oerdeis wurke se en yn de jûntiid gie se nei de nachtopfang.
Ik werkte gewoon tot vijf uur. Soms ging ik nog even een rondje lopen na het werk en daarna naar de opvang.
Stephanie hie gewoan wurk, mar moast wol nei de nachtopfang
"Ik werkte gewoon tot vijf uur. Soms ging ik nog even een rondje lopen na het werk en daarna naar de opvang", seit Stephanie. It wie in heftige perioade foar har. "Het is heel goed dat de nachtopvang er is, maar je gaat er niet op vooruit. Je wordt niet vrolijk van deze situatie dus dan wordt het alleen maar moeilijker om zelfstandig een woning te huren."
Stephanie hat yntusken in trochstreamwenning, mar se wol graach in eigen plakje. "Ik wil graag weer zelfstandig wonen. Dat is mijn doel. Dan heb ik weer rust. En ik zou ook wel graag weer terug willen naar school."

"Het is ook de jongere met de dure sneakers"

Neffens kertiermakker Boomsma is it goed om te witten dat der mear jongeren as Stefanie binne yn Ljouwert, en dat de groep dakleazen hiel ferskaat is. "Het beeld van de oude man met de fles drank klopt niet meer. Het is ook de jongere met de dure sneakers." Stephanie slút har dêrby oan. "Het kan rap gaan. Er zijn ook hele normale mensen wie dit overkomt. Het zijn niet alleen de drugsverslaafden op straat."
Wethâlder Hein Kuiken fan de gemeente Ljouwert wurdt net bliid fan it tal jongeren yn de nachtopfang. "Het is heel erg zorgwekkend dat er een grote groep jongeren tussen wal en schip dreigt te belanden."
"Je wilt gewoon dat jongeren op een veilige en vertrouwde manier werken aan hun toekomst. En de enige manier om dat te kunnen doen, is door stabiliteit te ervaren, ook op het gebied van huisvesting", seit de wethâlder.

Projekten tsjin dakleazens by jongeren

Neffens Kuiken is der in soad omtinken foar jongeren yn de Brede Aanpak Dakloosheid (BAD). Dizze oanpak is in gearwurking fan Fryske gemeenten, opfangorganisaasje Wender, Limor, it Leger des Heils en Sociaal Domein Fryslân.
Sa rjochtet de oanpak him ûnder mear op it foarkommen fan dakleazens ûnder jongeren. Bygelyks troch de ynset fan in jeugdyntervinsjeteam, it projekt Kamers met Kansen en der wurdt ynkoarten úteinset mei de pilot Skills in de Stad.
"Bij Skills in de Stad kunnen in de toekomst 30 jongeren terecht met problemen op het snijvlak van wonen, studie, en verslaving om te werken aan een betere toekomst", seit Kuiken. "We zijn nu nog in onderhandeling met het Rijksvastgoedbedrijf om daar een pand in Leeuwarden voor aan te schaffen."
Neffens ynformaasje fan it Ryksfêstgoedbedriuw giet it om in leechsteand kantoar oan it Jacob Catsplein 3 mei romte foar lear-wurkplakken, ynnovaasjelabs, betelbere wenromte, coaching en ferbining mei de wyk. Wannear't it pân kocht wurdt en it projekt úteinset, is noch net dúdlik.