Aukje van Kuiken ziet wallball wel zitten op Sint Maarten

© Omrop Fryslân
Sport heeft altijd al een grote rol gespeeld in het leven van Aukje van Kuiken. Geboren en getogen in Wierum en Kollumerpomp was het eerst met name het kaatsen dat haar liefde voor sport aanwakkerde, later kwam daar schaatsen en sport in het algemeen bij. Het bracht haar uiteindelijk naar het warme eiland Sint Maarten, waar ze op dit moment werkt als gymnastiek leraar.
Wie bekend is in de Friese sportwereld kan de naam Aukje van Kuiken misschien herkennen. De sportfanaat werd in 2012 Koningin op de PC. Dit was een logisch gevolg van een jeugd die in het teken stond van sport, en van kaatsen in het bijzonder.
Op dit moment is van die kaatsachtergrond echter niet veel meer te merken, nu ze aan de andere kant van de wereld op Sint Maarten woont. "Ik vind het eigenlijk wel jammer, want ik mis de teamsport", zo vertelt Van Kuiken. "Daarnaast wil ik altijd graag winnen en ik mis de structuur van een teamsport. Maar helaas heb ik dat hier nooit terug kunnen vinden."
Aukje had in Kollum een enthousiaste gymleraar, die bij haar het vuurtje aanwakkerde om ook zelf in de sport te gaan werken. Wat volgde was een opleiding aan de ALO en een bijzondere stage in Vancouver: "Ik heb de stage zelf opgezet, via contacten in Vancouver. Zo kwam ik voor mijn stage op basisscholen en middelbare scholen daar in Canada."

Olympische Spelen

Maar dat was niet het enige, want op hetzelfde moment als haar stage waren er ook de Olympische Spelen. Van Kuiken mocht onder andere helpen bij de medailleceremonies en de bloemenceremonies. Bij de vorige Olympische Spelen hadden de sporters aangegeven dat ze te weinig begeleiding hadden, en dat werd in Vancouver opgelost met vrijwilligers zoals Van Kuiken.
Van Kuiken heeft goede herinneringen aan het evenement, maar de sporter die er voor haar uitspringt is Annette Gerritsen: "Met haar had ik de meeste interactie. Die vroeg ook naar mij, dat verbaasde me! Ze was heel attent."
© Omrop Fryslân
Bij thuiskomst was ze bang dat ze in Nederland zou blijven hangen. Maar in 2016 kwam de ideale kans: een vriendin liet haar een vacature zien voor gymnastiekleraar op Sint Maarten.
Met twee koffers stapte ze op het vliegtuig, en ze heeft eigenlijk nooit meer teruggekeken. "Het bevalt hier heel goed. Zoals overal zijn hier plussen en minnen. Ik heb bijvoorbeeld kleine klassen, dus mijn groepen zijn nooit groter dan 20 studenten. In Nederland was ik gewend aan 30 leerlingen of meer. Daarnaast krijg ik hier alle vrijheid, in Nederland werk je meer in een team en weet iedereen want de ander doet, maar dat is hier niet zo."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft hen en welke avonturen maken ze mee?
Van Kuiken vond niet alleen maar werk op het Caribische eiland: ze ontmoette hier ook haar aanstaande echtgenoot Abel. Hij komt uit Groningen, dus zelfs op duizenden kilometers afstand van huis konden deze Noorderlingen elkaar vinden. Intussen heeft het stel twee kinderen en zullen ze binnenkort trouwen. "We zijn verloofd in Panama, waar mijn aanstaande mij vroeg. In 2020 en 2021 zijn onze kinderen geboren: Yme en Syb."
Met een kaatstopper op het eiland is de logische vraag of Van Kuiken de sport ook op Sint Maarten zal gaan brengen. Zelf ziet ze dat nog niet zo één twee gebeuren: "Ik denk eerder wallball." De school van Van Kuiken heeft daar wel ruimte voor, en het past beter. Daarnaast is de sportieve motoriek in de coronatijd hard achteruit gegaan, zo merkt ze op. De kinderen hebben al moeite met volleybal, dus dan zal het kaatsen al helemaal moeilijk worden.