Easterwierrum nidich oer ferlies skoalle, wylst der gjin streekskoalle komt

De Fôlefinne yn Easterwierrum © Google Street View
Alden fan basisskoalle De Fôlefinne yn Easterwierrum protestearje tsjin it plan om de skoalle takom jier te sluten. In streekskoalle is gjin opsje mear, mar no glydt ek de besteande skoalle har troch de fingers.
De meisizzenskipsried en it doarpsbelang stypje de âlden om't der neffens har gjin finansjele reden is om de skoalle te sluten. Gemeente Súdwest-Fryslân hat ôfsjoen fan de bou fan in nije streekskoalle mei twa oare skoallen, fanwege de kosten.

Streek troch in streekskoalle

De skoalle yn Easterwierrum is mar lyts, nei de simmer sitte der noch mar tweintich bern op. "We zijn realistisch, met twintig kinderen is er op de lange termijn geen goede basis meer om een school voort te zetten. Daarom zijn wij ook zo voor een streekschool. Dat is ons perspectief geweest", seit Willemijn van Dennebroek fan dy MR.
Dêr waard yn oerlis mei Boazum en Wiuwert nei ta wurke, oant de stekker dus út dat plan gie. Allinne de stekker gie net út it plan om De Fôlefinne te sluten.

Gjin betrouwen yn de skoalkoepel

In goede ûnderbouwing fan skoalkoepel KyK (Krêft yn Kollektyf) ûntbrekt, fine de tsjinstanners. "Wij zijn niet tijdig ingelicht over het feit dat in 2021 men al had besloten om hier niet mee verder te gaan. We zijn voor het lapje gehouden tot afgelopen oktober, alsof het nog altijd een optie was", sa is Van Dennebroek fan betinken.
It ûndersyk dêr't KyK mei komt, neamt sy gjin echt ûndersyk. "Omdat het een opsomming van feiten is die al bekend was aan het begin van het traject." Dêrom hat de MR gjin betrouwen mear yn de skoalkoepel.
"Het is zeer jammer dat het zo gelopen is", fersuchtet Van Dennebroek. "Ze komen met excuses en zeggen dat het een erfenis vanuit de fusie is, maar wij staan wel met lege handen. Daar kopen we niets voor."
Nu wordt het ons door de strot gedouwd, om het plat te zeggen. Zonder onderbouwing. Dat vinden wij heel erg.
Willemijn van Dennebroek fan de meisizzenskipsried
Sy seit: "Er wordt je een worst voorgehouden die achteraf ingetrokken wordt. Wij zeggen: geef ons nog een jaar de tijd om goed onderzoek te doen om alle opties te bekijken en de verkeerssituatie mee te nemen. Dan pas kunnen we zeggen: we hebben er alles aan gedaan en dit is wat het is. Nu wordt het ons door de strot gedouwd, om het plat te zeggen. Zonder onderbouwing. Dat vinden wij heel erg."
Willemijn van Dennebroek
De âlden binne nei de gemeente stapt om sluting foar de kommen. It kaam oan bar yn de kommisjegearkomste fan de gemeente. "Als MR en dorpsbelang hebben we er al veel eigen tijd en energie in gestoken. Er worden veel scholen op deze manier gesloten, dus wij vinden het belangrijk dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven hoe dit soort processen lopen."