Swier jier foar Skylger helptsjinsten: "Geen kind waar ik zo vaak aan denk"

Boargemaster Caroline van de Pol © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
It jier 2022 wie foar Skylge in dreech jier foar de helptsjinsten, dat sei Caroline van de Pol yn har nijjierstaspraak. De Skylger boargemaster hie sels ek in rûzich jier; har takomst yn de gemeente wurdt yn twivel lutsen troch de gemeenteried.
Van de Pol hie it oer de ried dy't it betrouwen yn har opsei. Al beneamde se dat wol oars.
"Ik wil tevens benoemen dat er eind september een interpellatiedebat is geweest, daar is een onderzoek naar ons reilen en zeilen uit voort gekomen, het rapport komt binnenkort beschikbaar en zal eind deze maand, openbaar, behandeld worden", sei Van de Pol. "En daar ben ik blij mee."
Op de fraach oft se dit jier oanbliuwe kin, wie se hiel dúdlik. "Ik heb nog geen idee, ik ga ook niet speculeren en doe geen aannames. Eind deze maand gaan we het rapport in de openbaarheid bespreken."
Skylgers by de nijjiersresepsje © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De boargemaster seach ek werom op de trije deadlike ûngelokken op it waad foarich jier. "Het jaar 2022 was een zwaar jaar voor onze hulpdiensten", zegt Van de Pol.
"Drie ernstige ongelukken op het water, met charterschip Wilhelmina, zeilschip de Risico en de aanvaring tussen de sneldienst en de watertaxi. Bij al deze ongelukken waren er dodelijke slachtoffers en nog steeds is de 12-jarige Riemer spoorloos. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar er is, naast onze kinderen en kleinkinderen, geen kind waar ik zo vaak aan denk dan aan deze jongen."
Kearskes foar de slachtoffers fan de oanfarring © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ek boargemaster Marga Waanders fan de gemeente Waadhoeke stie yn har nijjierstaspraak stil by de oanfarring tusken de wettertaksy en de snelboat. "We hoopten allemaal op een fijne kerst. Maar niet voor iedereen was het een onbekommerd feest", sei Waanders.
"Ik denk daarbij aan zij die rouwen om het verlies van dierbaren, zoals de familie in Sexbierum, die afscheid moest nemen van man en vader terwijl hun zoon en broer nog niet is gevonden. Juist met kerst zal het gemis groot zijn geweest."