Ultee nei desastreuze middei: "Het was passief, we lieten het gebeuren"

Sjors Ultee yn syn earste wedstriid by Cambuur © ANP
Seis wiken tarieding en dan nei tsien minuten thús kânsleas achter stean tsjin de nûmer lêst: it is net hoe't Sjors Ultee syn earste wedstriid as trainer fan Cambuur foarsteld hie. "We lieten het gebeuren."
De ôfrûne wiken joegen Ultee fertrouwen dat er in ploech hat dy't him út de ûnderste regioanen fan de earedivyzje wei spylje kin. De wedstriid tsjin Volendam joech in oar byld.
"Op trainingen en in oefenwedstrijden hebben we gezien dat het er echt wel in zit, maar de kunst is om dat ook te laten zien als het erom gaat", seit de trainer. "Dat is wat sport zo mooi én tegelijk moeilijk maakt: je moet er staan als het erom gaat. Dat hebben we vandaag niet gedaan."
Sjors Ultee: "We geven het binnen een minuut weg"
It gong yn de thúswedstriid tsjin FC Volendam al betiid ferkeard: yn de achtste minút makke Bilal Ould-Chikh de 0-1 en in minút letter ferdûbele Robert Mühren de foarsprong foar de besikers.
"We geven het binnen een minuut weg", is de konklúzje fan Ultee. "Het waren allebei persoonlijke fouten. De manier waarop we het weggeven, dat zorgt bij mij voor de grootste teleurstelling."
De ploeg heeft de laatste weken heel veel energie en strijdlust getoond, maar vandaag was juist passief.
Sjors Ultee
Dat Cambuur de kop hingje liet, sa't it oardiel is fan Ultee, makket it noch slimmer. "Dat is mijn grootste irritatie. De ploeg heeft de laatste weken heel veel energie en strijdlust getoond, maar vandaag was juist passief. We lieten het gebeuren."
Ultee hat dat nei ôfrin ek tsjin syn spilers sein yn de klaaikeamer: "Je mag fouten maken. Dat je niet veel zelfvertrouwen hebt, dat snap ik ook. Maar juist dan is het de kunst om wél met zelfvertrouwen te spelen en je kop omhoog te houden."
It besef is der by Ultee dat it in drege put wurdt om Cambuur yn de earedivyzje te hâlden. Tagelyk: der binne noch njoggentjin wedstriden te gean. "Nog kansen genoeg dus. Toen ik hier tekende, wist ik ook wel: er komt een mooie, maar moeilijke maand aan. Het was heel fijn geweest om met een overwinning te starten."
Hy hat reperaasjewurk te dwaan, seit er. "Het belangrijkste is om dat we met de borst vooruit spelen, niet met het hoofd tussen onze schouders."

Bangura: "We kunnen veel meer"

Oanfierder Alex Bangura seach it hurde ferlies tsjin Volendam ek net oankommen. "Dit is zo zonde, want we kunnen veel meer. We hebben zo'n goede voorbereiding gehad."
Hoe't it dan kin dat it binnen tsien minuten 0-2 stiet, wit hy ek net. "Dat vragen wij onszelf ook af. We begonnen zonder energie aan de wedstrijd en binnen tien minuten hebben we het uit handen gegeven."
Alex Bangura: "We zijn niet dood en begraven, we moeten er vol voor gaan"
Nei dy desastreuze iepeningsfaze, besocht Cambuur it noch wol, seit Bangura. "We hebben geprobeerd om door hun druk heen te voetballen, maar we creëren nauwelijks iets. Bijna geen kansen. Vlak voor rust wel (Bergsma, red.), maar die ging er helaas niet in."
Op de fraach oft er der noch fertrouwen yn hat dat it goedkomt, antwurdet er resolút: "Natuurlijk. Vandaag was heel teleurstellend, maar het positieve is dat we nog negentien wedstrijden hebben. We zijn niet dood en begraven, we moeten er vol voor gaan."