Feanster sjoernalist hiert auto mei neprydbewiis: "Hartstikke strafbaar, maar heel eenvoudig"

Hy sette PostNL al te kyk en brocht as yllegale boa de VNG yn ferlegenheid: Darshan Boerema. Hy slacht no op 'e nij ta: mei in neprydbewiis hierde er in auto by Autopallas yn Ljouwert.
Boerema (22) komt fan It Hearrenfean en wurket by Omrop Fryslân. Hy hat ek syn eigen YouTube-kanaal, wêrmei't er geregeld de oandacht lûkt. Dat slagget him no wer.
Want do hast dus in neprydbewiis kocht. Hoe bist deroan kaam?
"Net zoals het rest van het lijstje dat ik op mijn naam heb staan: Google. Het is te bizar voor woorden, maar als je zoekt op 'rijbewijs kopen', dan zie je talloze resultaten van websites die zoiets verkopen.
Natuurlijk is het kopen van een rijbewijs hartstikke strafbaar en het gebruiken al helemaal, maar het is voor een journalist als ik wel interessant of deze websites ook echt leveren. En dat is dus helaas gebeurd. Heel eenvoudig."
Darshan syn neprydbewiis © Darshan Boerema
"De organisatie die het neprijbewijs leverde zit trouwens niet in Nederland, maar adverteert wel met Nederlandse websites. Het probleem is volgens mij dat de website tevoorschijn komt na een simpele zoekopdracht op 'rijbewijs kopen'."
Is in kontrôle ferplicht? Mei oare wurden: moat in autoferhierbedriuw tsjekke oftsto wol in rydbewiis hast?
"Volgens de ANWB is het in ieder geval legitiem om te vragen naar het rijbewijs. Dit om de juistheid van de gegevens te controleren, zodat er aangifte gedaan kan worden bij het vermoeden van diefstal van de gehuurde auto."
Het verhuurbedrijf heeft mijn rijbewijs ook wel gecontroleerd, maar toch de auto vrijgegeven, ondanks dat het rijbewijs dus nep was.
Darshan Boerema
"Voor de verhuurder is het ook van belang om te weten of de huurder/bestuurder van het gehuurde voertuig rijbevoegd - en rijgeschikt - is.
En het bedrijf heeft mijn rijbewijs ook wel gecontroleerd, maar toch de auto vrijgegeven, ondanks dat het rijbewijs dus nep was. Daarnaast werd het in de winkels bij de verkoop van tabak en alcohol ook geloofd als geldig legitimatiemiddel."
Wêrom woest dit dwaan?
"Als 'normale burger' is het niet echt verstandig om een neprijbewijs te kopen, het is hartstikke strafbaar. Journalistiek gezien is het natuurlijk interessant om te kijken of deze rijbewijzen ook echt geleverd worden. Dat vond ook de politiewoordvoerder van de Landelijke Eenheid; die gaf in het telefoongesprek aan dat je eigenlijk zou moeten kijken of zo'n neprijbewijs ook geleverd wordt.
Nadat ik vertelde dat ik belde vanuit een auto, die ik huurde met een nep-rijbewijs, kwam er een lach vanaf. 'Je hebt wel een echt rijbewijs toch?', vroeg hij voor de zekerheid. Ook gaf hij aan dat de impact hartstikke groot kan zijn, want je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren. Maar de politie heeft er echter geen specifiek beleid op, behalve als er opeens superveel meldingen komen over valse rijbewijzen."
De reaksje fan de plysje doe't Boerema se it ferhaal fertelde
Hoe reagearre it ferhierbedriuw Autopallas doe't se derachter kamen?
"Ze hebben een systeem waarbij ze onder andere het rijbewijsnummer invoeren, maar dat is niet gelinkt aan de RDW, de rijksdienst die de rijbewijzen verzorgt. Het is puur een database onder alle verhuurders waar op bepaalde rijbewijsnummers meldingen worden gemaakt als er bijvoorbeeld sprake is van misbruik of wanbetaling.
Het rijbewijs zag er blijkbaar echt genoeg uit. Toen ik het bedrijf vertelde wat ik had gedaan, heeft de directeur de kopie nog bekeken. Toen zag hij dat het nummer inderdaad niet klopte. Ze noemen het een wake-up call om beter op te letten, maar zeggen dat het systeem ook nooit waterdicht zal zijn."
Witte se derfan by de RDW, de organisaasje dy't de rydbewizen yn Nederlân fersoarget?
"De politie en de RDW hebben hier geen specifiek beleid op. Maar technisch moet het mogelijk zijn om alles op de zoekterm 'rijbewijs kopen' te blokkeren. Waarom kun je er überhaupt op zoeken?!
Bij de RDW zeiden ze wel dat ze het ernstig vinden dat deze documenten worden aangeboden op internet. Om dit soort misbruik tegen te gaan, zitten er wel zogeheten 'echtheidskenmerken' op een geldig rijbewijs. Daarmee moet het voor getrainde handhavers geen probleem zijn om vervalsing te herkennen, maar de RDW geeft toe dat dat niet voor iedereen altijd eenvoudig op te merken is.
Op de vraag of ze ook iets doen aan de websites die de neprijbewijzen verkopen, heb ik geen antwoord gekregen."
Hast sels wol in eigen rydbewiis trouwens?
"Gelukkig wel. Alleen niet voor de vrachtwagen en aanhangwagen zoals wel op mijn neppe versie staat. Die trouwens netjes doorgeknipt gaat worden."