Corona liket oer hichtepunt hinne, oare firussen soargje wol foar problemen

Faksin klearmeitsje © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De nijste coronaweach liket oer it hichtepunt hinne te wêzen. Yn de Fryske sikehuzen lizze op it stuit 33 covidpasjinten. De kombinaasje mei oare ynfeksjes fan de luchtwegen soarget no foar problemen.
Dat seit arts-mikrobiolooch Anne-Marie van Elsacker fan de laboratoaria fan Certe. Sy fynt it spitich dat we in soad maatregels wer loslitten hawwe.
"We merken dat de manier waarop het coronavirus wordt overgedragen - vooral door elkaar 'aanhoesten' of aanspreken - dat je het virus mee laat liften op je adem. Dat geldt voor virussen die problemen geven aan de luchtwegen, zoals het influenzavirus of het RS-virus en waar je behoorlijk ziek van kunt worden. Het advies luidt: op het moment dat je verkouden bent, zou je preciezer moeten zijn met hoesthygiëne en mondkapjes dragen als je hoest. Bescherm elkaar en jezelf beter."
De kombinaasje mei oare ynfeksjes fan de luchtwegen soarget no wol foar problemen, seit Van Elsacker.
Kombinaasje fan firussen soarget foar problemen
"We zien heel veel drukte in de ziekenhuizen en bij de artsen. Twee jaar corona heeft er ook toe geleid dat we elkaar minder besmet hebben met van alles en dat onze afweer waarschijnlijk niet helemaal is zoals voor corona. Dus kan het zomaar zo zijn dat we zieker worden van die andere virussen, die nu hun kans weer schoon zien. En van influenza moet ook gezegd worden dat je na zo'n infectie er ook weer een bacteriële infectie overheen kan krijgen. Dat zien we meer en dat is best een gevaarlijke cocktail."

Sina

Van Elsacker makket har minder drok oer reizgers út Sina wei dy't mooglik corona meinimme. Dy soargen libje wol by minsken dy't by de priklokaasje fan de GGD op It Hearrenfean komme.
"Wij vragen de mensen niet waarom ze komen om te vaccineren", seit GGD-dokter Jeannette Provoost. "Maar er zijn mensen die spontaan melden dat ze zich zorgen maken over de situatie in China en dat ze nu toch maar een herhaalprik komen halen."
Se binne benaud dat der yn Sina in nije fariant opkomt dy't meinaam wurdt dizze kant op. Mar it risiko is krekt dat farianten der't wy wjerstân tsjin opboud hawwe yn Sina rûngiet.

Gjin nije fariant yn Sina

"We hebben een paar dagen geleden van de Wereldgezondheidsorganisatie gehoord dat er geen nieuwe virusvariant in China rondgaat", leit Provoost út.
"We zien momenteel juist de Westerse varianten, waartegen wij vanwege natuurlijke immuniteit en de vaccinatiegraad een redelijke bescherming hebben, in China huishouden."

Mear faksinaasjes

It tal faksinaasjes is tanaam. Der binne dizze wike tiid oant no ta 661 prikken set. Oer de kombinaasje fan firussen seit Provoost dat it belangryk is dat minsken harren oan de bekende maatregels hâlde. "Al die virusvarianten kunnen met dezelfde basismaatregelen bestreden worden als bij corona: veel handen wassen, niezen in je elleboog, minder handen geven."