Gymnasium Beyers Naudé helpt Sinteklaas oan kado's foar earme bern

Frijwilligers fan Sintvoorieder1 meitsje Sinteklaaskadopakketten © ANP
Op it gymnasium Beyers Naudé yn Ljouwert kinne learlingen dizze dagen kado's foar leeftiidsgenoaten ynleverje. Sa kinne ek bern dy't yn earmoed libje in Sinteklaaskado krije.
"Eén op de dertien kinderen leeft in armoede, helaas is het niet vanzelfsprekend dat elk gezin een Sinterklaascadeautje aan kan bieden", seit teamlieder Ernst Buurma fan it Beyers Naudé.
Hy fernimt dat it ûnderwerp libbet by de learlingen. "We merken het zelf ook op school. We hebben zelf ook leerlingen die in armoede opgroeien, helaas. Het leeft dus wel en leerlingen zijn enthousiast om cadeautjes in te leveren."
De skoalle hat de learlingen frege om kado's yn te leverjen dy't passe by leeftiidsgenoaten. It giet om lytse en faak ek praktyske saken, fertelt Buurma. "Schriften, boekjes, kettinkjes, versieringen. Gewoon een kleinigheidje."
Beyers Naudé yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Andries Bakker
De kado's wurde oerdroegen oan Stichting Sintvoorieder1 en Stichting Buurvrouw & Buurvrouw. "De stichting Sintvoorieder1 heeft een heel duidelijk beeld van hoe de cadeautjes bij de gezinnen kunnen komen. Stichting Buurvrouw & Buurvrouw is een lokale organisatie die ervoor zorgt dat gezinnen waarbij armoede bekend is de cadeautjes kunnen krijgen. Mensen kunnen gewoon bij hun langskomen om gratis een cadeautje af te halen."

Earmoed

Dat der op skoalle ek bern yn earmoed libje, fernimt de teamlieder bygelyks as der wat organisearre wurdt. "Sommige ouders bellen ons dan en zeggen 'wij redden dat niet'." It probleem is neffens Buurma grutter as de ferhalen dy't wy hearre. "We krijgen ook in de maatschappij maar een deel van de problematiek boven water, omdat er een schaamte is."
Hy is wiis mei stichtingen lykas Stichting Leergeld, dy't yn sokke gefallen byspringe kinne. "We proberen altijd naar passende oplossingen te kijken. Het mag nooit zo zijn dat een leerling ergens niet aan mee kan doen, omdat er een financiële drempel ligt."