Empatec hâldt op mei tomateteelt fanwege hege enerzjyprizen: "Onverantwoord om dit voort te zetten"

Wurknimmers ferpakke tomaten © Omrop Fryslân
Sosjale wurkfoarsjenner Empatec hâldt op mei it kweken fan tomaten. Dat hat te krijen mei de hege enerzjyprizen. Yn de kas wurkje fyftich minsken mei in ôfstân ta de reguliere arbeidsmerk.
It bedriuw kweekt alle jierren tomaten foar de gruthannel. It wie in grutte stap om dêrmei op te hâlden, mar it koe net oars, fertelt direkteur Ray Geerling. "De prijzen in vergelijking met voor de oorlog in Oekraïne met een factor vijf verhoogd. Als je de afzet tegen het aandeel energiekosten van de productieprijzen, dan is het onverantwoord om dit voort te zetten."
"Wij zijn een bijzonder bedrijf, waar bijzondere mensen werken. Dat gaat bij ons voor. We hebben ons afgevraagd of het verantwoord is om in de toekomst deze kosten te maken om deze teelt te realiseren."
Foar it bedriuw giet it om in substansjele stiging fan de kosten, seit Geerling. "Het gaat niet over tienduizend euro, je moet eerder denken aan een verhoging van de energielasten tussen de 500.000 en 800.000 euro op jaarbasis."
It bedriuw sil mei de meiwurkers sjen nei ferlykbere wurksumheden dy't sy dwaan kinne binnen it bedriuw. Sa wol it sjen nei gewaaksen dy't yn de kas groeie kinne sûnder dat dy waarm holden wurdt.