Flessepost út 1891 fûn by renovaasjewurk oan Ljouwerter stasjonsgebou

De flesse siet yn papier © ProRail
In opmerklike fynst by de renovaasje fan it Ljouwerter stasjonsgebou. Yn ien fan de balken siet in flesse mei briefkes deryn. Ut ûndersyk docht bliken dat dy út 1891 komme.
Op de briefkes stean fjouwer nammen, fan trije postbesoargers en in kondukteur: Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema.
De fynst is dien troch de direkteur fan Staalcon, Ernie Baars, doe't er troch de wurkpleats rûn. "Ik zag iets afwijkends tussen het puin liggen. Het bleek een in papier gewikkelde fles te zijn, keurig met een touwtje ombonden."
Flessepost út 1891 fûn
Hy helle it papier derom wei. "Toen zag ik de fles met de kurk er nog op. Door het glas heen kon je zien dat er iets in de fles zat." Dat bliek om fjouwer briefkes te gean, mei de nammen fan trije postboaden en in kondukteur.
Er is dus geen twijfel over mogelijk dat dit inderdaad flessenpost is van 25 november 1891.
Jerry Huisman, archeolooch by ProRail
Doe hat ProRail de eigen húsarcheolooch, Jerry Huisman, ynskeakele. "We hebben de fles laten bekijken", fertelt er. "Die is in de periode tussen 1825 en 1900 gemaakt. Op een van de briefjes staat de naam van Arnoldus ten Hulscher, die als Rijksbrievenbesteller werkte in Leeuwarden."
Op dat briefke stiet de datum fan 25 novimber 1891. "De handtekening van Arnoldus op het briefje is hetzelfde als zijn handtekening op een trouwakte van 18 mei 1881. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat dit inderdaad flessenpost is van 25 november 1891."
De perronkappen yn Ljouwert binne boud yn 1891 en dêrom heech ta oan renovaasje en ferbettering. No docht bliken dat yn itselde jier as de bou fan de perronkappen in flesse achterlitten is yn de kappen.
Huisman is yntrigrearre troch dy nammen en de datum op de brief. "Ze zijn in een fles gestopt, afgesloten en ingemetseld. We weten alleen nog niet waarom ze dat hebben gedaan. Als de fles niet op zo'n obscure plek gevonden was, zou je kunnen denken dat iemand gewoon een lege fles bij zich had en hem ergens had weggegooid, maar dat is hier dus niet het geval."
It moat in doelbewuste aksje west ha, seit Huisman. De fraach is noch wat it doel dan krekt wie. "Hier komt de ruimte van de fantasie kijken. Wat was de reden dat deze fles daar is achtergelaten? Waarom deze vier mannen? Het is een soort historisch Cluedo. Ik vind het mooi om te zien dat we ruim 130 jaar later nog eens terugdenken aan Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. Zou dat ook hun bedoeling zijn geweest?"
De dop siet noch op de flesse doe't se 'm fûnen © ProRail
Dat fynt de archeolooch ek it moaie oan dizze fynst. "We laten allemaal onbewust sporen na op deze wereld. Het gebeurt alleen niet vaak dat we iets tegenkomen dat bewust voor de toekomst is neergelegd. Misschien vinden de archeologen over vijfhonderd jaar dingen in de grond naar jou of mij leiden."
ProRail siket noch mear ynformaasje oer de achtergrûn fan de brieven. It bedriuw wol graach witte wa't de fjouwer manlju wienen, wêrom't se de flessepost achterlitten ha en wêrom krekt op dat plak.
Wa't mear wit oer de fynst of oer de ôfstjoerders fan de brieven, kin kontakt opnimme mei content@prorail.nl ûnder fermelding fan Flessenpost.