Marrekrite komt neist wimpel ek mei finjet foar lytse, iepen boaten

Wimpel fan de Marrekrite © Marrekrite
Rekreaasjeskip Marrekrite komt takom jier mei in finjet, spesjaal foar lytsere, iepen boatsjes. Minsken dy't Marrekrite finansjeel stypje wolle, kinne no allinnich in wimpel keapje. Dêr komt it finjet no by.
"We horen vaak van mensen dat ze wel een vlaggetje of wimpeltje willen kopen, maar dat ze bijvoorbeeld op een sloep die niet kwijt kunnen omdat daar geen mastje op zit", ljochtet Lourens Touwen, direkteur fan Marrekrite ta.
Doe betochten se it finjet dat wettersporters as in sticker op de boat plakke kinne. Dat is op frijwillige basis. "Mensen zijn niet verplicht om een wimpel of vignet te kopen, ze kunnen altijd aanleggen aan onze steigers."
Hy ferwachtet dat foar dit finjet in soad animo is. "Mensen in een open boot zullen niet gauw overnachten op onze plekken. Maar we zien al jaren een patroon dat er meer dagrecreatie is en dat recreanten zo gebruik maken van onze ligplaatsen om te zwemmen of t picknicken. Het gaat dus om het gebruik van de voorzieningen en niet alleen om overnachtingen."

Goed systeem

It inisjatyf foar de wimpel is yn 1987 ûntstien. "Dat is enorm uit de hand gelopen. Onze netto opbrengst vorig jaar was 180.000 euro, dat is een serieus bedrag op een begroting van 1,5 miljoen. Daarom kijkt de rest van Nederland met jaloezie naar ons. Het is een goed functionerend systeem." By de foarsjenningen pleatst de Marrekrite buordsjes om sjen te litten wat mei it jild betelle is.
It finjet krijt deselde kleur en selde opmaak as de wimpel. "We zijn nu aan het kijken welke sticker we gaan gebruiken. Hij moet goed houden, maar moet er ook makkelijk af te halen zijn aan het einde van het seizoen. En we doen een proef met een dubbelzijdig exemplaar."
Lourens Touwen, direkteur fan Marrekrite