Mei eltse rêding giet Noppert syn merkwearde omheech: "Hij is nu al 10 miljoen waard"

Andries Noppert keart in skot yn de wedstriid tsjin Senegal © ANP
"Hij is nu al meer dan 10 miljoen waard", seit sportmarketeer Frank van den Wall Bake oer Oranjedoelman Andries Noppert fan De Jouwer. Noppert syn saakwaarnimmer Guus Klein is dúdlik: "Heerenveen is niet zijn laatste club."
It Nederlânsk alvetal spilet jûn syn twadde wedstriid op it WK, tsjin Ekwador, en nei alle gedachten stiet Andries Noppert wer yn it doel.
Dat syn karriêre yn de lift sit, is in understatement. Wie hy in jier lyn noch wikselspiler by Go Ahead Eagles, no stiet hy mei Oranje yn de skynwerpers op it WK. It is de fraach wêr't finansjeel en sportyf syn plafond leit.
"Elke wedstrijd die hij speelt, verhoogt zijn marktwaarde", seit Van den Wall Bake. "Hij was natuurlijk relatief onbekend en nu is hij ineens wereldnieuws. Er zullen nu zeker meerdere aanbiedingen voor hem komen."

'Een bedrag met zes nullen'

Dat de wearde fan Noppert tanimt, sjocht ek algemien direkteur Cees Roozemond fan sc Hearrenfean. "Dat begon al toen hij in de voorselectie van het Nederlands elftal kwam. Als hij dan ook nog speelt, gaat het nog sneller. Dan zit je te denken aan een bedrag met zes nullen en dan schrijven wij als club straks weer zwarte cijfers."
Algemien direkteur Cees Roozemond fan sc Hearrenfean © ANP
Guus Klein is de saakwaarnimmer fan Noppert. Hy kin noch net ynskatte wat de wearde fan de Oranjedoelman op de spilersmerk op dit stuit is. "Andries heeft een geweldige wedstrijd gespeeld op het WK en dat trekt de aandacht, maar het is maar wat ze er op de markt voor geven en op dit moment gelden er 'dagkoersen'. Verwacht van mij niet dat ik nu bedragen ga noemen."

"Ga niet te paniekerig te werk"

Moat Hearrenfean Noppert dizze winter dan ek fuort ferkeapje? "Het is voor een club altijd de kunst een speler te verkopen op het moment dat de marktwaarde het hoogst is. Als er een club heel concreet is, zitten wij niet in de luxepositie om 'nee' te zeggen", seit Roozemond.
"Laat duidelijk zijn dat wij de wens niet hebben en dat wij de noodzaak niet voelen om Andries te verkopen", giet de algemien direkteur fan Hearrenfean fierder, "maar we sluiten niets uit. Als hij straks tegen Ecuador en Qatar weer de pannen van het dak keept, weet je nooit wat er gaat gebeuren."

"Wachten tot de zomer"

Sportmarketeer Van den Wall Bake soe de klup advisearje om net fuort op it earste foarstel yn te gean. "Ga niet te paniekerig te werk. Ik zou ze adviseren om alleen in te gaan op een bod dat je niet kunt weigeren. Anders zou ik proberen te wachten tot de zomer."
Frank van den Wall Bake © ANP
Oft der al klups ynteresse toand hawwe yn Noppert, wol syn saakwaarnimmer net sizze. "Andries is bezig met het WK en daar ligt volledig de focus op. Dat geldt ook voor ons. We focussen ons op het WK en daarna zien we wel wat de toekomst brengt", seit Klein.
"Wat Andries nu laat zien, verbaast ons niet. Na afloop van de competitiewedstrijd tegen Feyenoord hebben wij tegen hem gezegd: 'Bij Feyenoord staat Justin Bijlow onder de lat, maar wat Bijlow kan, kan Andries ook'. Heerenveen is niet zijn laatste club."
Ik denk aan de topclubs in Europa.
Sportmarketeer Frank van den Wall Bake oer in mooglike transfer fan Andries Noppert
Van den Wall Bake tinkt ek dat Hearrenfean net de lêste klup foar Noppert wêze sil. "Ik denk aan de topclubs in Europa. Ik zou hem adviseren om eerst rustig af te wachten en te kijken wat er gaat komen. Hij is nu al meer dan 10 miljoen waard. De hele wereld heeft hem reddingen zien verrichten waarmee hij boven andere keepers uitstijgt."
Neffens him sil der oan belangstelling foar Noppert gjin gebrek wêze. Boppedat spilet der ek noch wat oars by mei: "Goede keepers zijn schaars. Hij zal in alle scoutingsapparaten voorkomen, want ik denk niet dat het een eenmalige bevlieging is."

Wat as hy no flaters makket?

Noppert hat by syn debút yn it Nederlânsk alvetal syn doel skjinhâlden yn de wedstriid tsjin Senegal (2-0 foar Nederlân). De Jouster spile doe in goede wedstriid, mar wat no as hy flaters makket yn de kommende wedstriden? Soe dat gefolgen ha foar syn merkwearde?
Saakwaarnimmer Klein: "Elke keeper maakt weleens een foutje. Ik denk dat het wel meevalt. De consequentie van een redding of een fout zal moeten blijken. Feit is dat de wedstrijd tegen Senegal veel aandacht heeft getrokken en dat het Andries 'in the picture' heeft gezet."
Andries Noppert yn it shirt fan it Nederlânsk alvetal © Orange Pictures
"Ik ben er niet zo bang voor dat het maken van fouten invloed heeft op zijn marktwaarde, want je moet het natuurlijk wel over een langere reeks zien", seit Roozemond. "Ik ga ervan uit dat hij het de volgende wedstrijd weer recht gaat zetten als hij een keer minder gespeeld heeft."

"Hij moet wel consistentie tonen"

De sportmarketeer sjocht der krekt wat oars nei. "Als hij de komende wedstrijden fouten maakt, daalt zijn marktwaarde onmiddellijk. Dan wordt hij van de lijstjes geschrapt, hij moet wel consistentie tonen."
Van den Wall Bake sit der lykwols net oer yn. "Hij is nuchter en zit goed in zijn vel. Bovendien krijgt hij het vertrouwen van Louis van Gaal. Ik wil niet zeggen dat dat zaligmakend is, maar toch wel redelijk bepalend. Van Gaal wordt toch gezien als een van de beste coaches ter wereld."