Rjochtsaken motorcrossbaan Prikkedam kosten gemeente in miljoen euro yn tsien jier

De motorcrossbaan Prikkedam © Omrop Fryslân, Onno Falkena
De jierrenlange protesten fan omwenners fan it motorcrossterrein Prikkedam yn Makkingea hat de gemeente yn tsien jier sa'n miljoen euro koste.
Dat docht bliken út in oersjoch fan alle kosten fan de gemeente. It wie in rûzige perioade fan klachten oer lûd, twangsommen, rjochtsaken en sels de sluting fan it terrein. Earder dizze moanne hat de Raad van State it bestimmingsplan foar it crossterrein definityf jildich ferklearre.
"Het geld is onder andere besteed aan geluidsmetingen en we hebben ons laten adviseren op het gebied van milieu", seit wethâlder Jan van Weperen fan de gemeente Eaststellingwerf.
It lûd fan it crossen op de baan kin troch de bûgel, mar it is wol minder lûd as de ôfrûne jierren, omdat de gemeenteried earder dit jier bepaalde dat swiere motoaren net mear op it terrein brûkt wurde meie. De rjochtsaken waarden oanspand troch minsken dy't tichtby de crossbaan wenje.
Neffens de wethâlder is it minder fan belang dat de rjochtsaken troch in pear minsken oanspand waarden. "Ook zij hebben recht op een zorgvuldige rechtsgang en een goed woon- en leefklimaat."
Wethâlder Jan van Weperen
In miljoen is in soad jild, fynt ek de wethâlder. "Eigenlijk zou je graag willen dat je dat miljoen aan andere zaken had kunnen uitgeven. Soms krijg je ermee van doen als iemand denkt dat zijn belangen geschaad zijn en dat is naar voren gekomen. Er werd 70 jaar gecrost zonder wanklank. Toen zijn er mensen geweest die vonden dat het woonklimaat werd aangetast. Op facetten hebben ze gelijk gekregen."
Hy kin net echt tefreden werom sjen. "Met een rekening van een miljoen kun je niet tevreden zijn. Het mag niet zo wezen als je verschillende belangen in de maatschappij hebt, dat alles met zo'n zware procesgang gemoeid zou moeten gaan." Yn de rin fan de jierren is besocht om oare oplossingen te finen. "We zijn wel tevreden met het feit dat er nu een onherroepelijk bestemmingsplan ligt."