BN'ers slaan in baltsje op Skylge foar it goede doel: "Spectaculair, waanzinnig"

Rick Nieman, Barbara van Ommeren, Cees de Breed en Sipke Feenstra (f.l.n.r) mei it einbedrach © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Ferskate BN'ers reizgen nei Skylge foar in Celebrity Charity Golf Event. De 'celebrities' foarmen lykwols net it úteinlike doel. Dat is wol om bern mei in koarte libbensferwachting in pear soargeleaze en ûnferjitlike dagen op Skylge oan te bieden.
It wie in inisjatyf fan Just in Time 4 Heroes, in stichting dy't sike bern en har húshâldingen in lytse fakânsje op Skylge jout. It noch 'kompleet' wêzen mei-inoar, dêr draait it om. De bedoeling is dat se moaie oantinkens meitsje op Skylge.
Yn totaal is mei de aksje 58.940 euro ophelle.

Fakânsjehûs foar it goede doel

Net alle húskes op it eilân binne dêr lykwols geskikt foar, om't de bern somtiden in soad help nedich hawwe. Dêrom wol de stichting in eigen hûs bouwe litte. Mar dêr is wol jild foar nedich en dêrom waard it Golf Event opset.
Bekende Nederlanners waarden útnûge om te golvjen en der wie ek in ferlotting en in feiling.
Under oare Frits Sissing, Jeroen Pauw en Rick Nieman wiene op Skylge © Stichting Just in Time 4 Heroes
Ien fan har wie tv-presintator Beau van Erven Dorens. "Ik heb flink gepraat met de mensen achter het goede doel en dan denk ik: fijn dat we met zijn allen hier een steentje aan bij kunnen dragen. Ik hoop dat er veel geld wordt opgehaald en dat het huis er komt", sa seit er.
Beau van Erven Dorens wie ek op it Golf Event © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De BN'ers dy't útnûge wiene, kamen ek sawat allegearre, seit Van Erven Dorens. "Ik geloof dat alleen Rico Verhoeven niet kon, omdat hij ergens iemand in elkaar moest beuken. Voor de rest is iedereen gekomen en dat kan ook niet anders, want Terschelling, sowieso de eilanden, is zo mooi, het is wonderschoon."
Ik vond het heel mooi, we hebben zoveel mazzel gehad, het was echt 'meant to be.'
Beau van Erven Dorens
It golvjen sels wie 'spektakulêr', fynt er. "Vooral de laatste drie holes, dat was echt waanzinnig. De zon ging net onder en dan ben je over het strand aan het lopen en je teet hem lekker op, dus je kunt hem ook nog mooi afslaan als het nodig is. Ik vond het heel mooi, we hebben zoveel mazzel gehad, het was echt 'meant to be.'"
Barbara van Ommeren © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Barbara van Ommeren fan Stichting Just in Time 4 Heroes wie bliid mei syn komst. "We willen heel graag een huis op het eiland realiseren. Wij hopen uiteindelijk alle gezinnen 52 weken per jaar hier naartoe te kunnen brengen. Als je je realiseert dat 5.000 gezinnen in de palliatieve zorg zitten, dan is 52 weken eigenlijk nog te weinig."

Stipe fan Skylge

De stichting krijt al in soad help fan sponsoaren en eilanners dy't in hûs hawwe op Skylge. "Ze zeggen: joh, dan kan je er bij ons in. Maar we moeten het heel veel van aangepaste woningen hebben. Dat is ook ons doel straks: om een mooie vakantiewoning te creëren waar alleen maar aanpassingen in zitten."

Groeiende stichting

Yn 2019 is de stichting úteinset mei fiif húshâldens. It jier dêrop wiene it der al tsien en ferline jier wiene it der al fyftjin. "En volgend jaar hopen we hier 20 naartoe te kunnen brengen."
In hûs fine, dat is en bliuwt dreech op in eilân, ek foar de stichting. "Daar hebben we de hulp van de Terschellingers natuurlijk ook voor nodig, gemeente die ons daarbij een handje wil helpen. Dat is waar we het ook voor doen vandaag: om de stichting onder de aandacht te brengen."
Dirk-Jan Moes © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Dirk-Jan Moes fan De Kooi stelde syn camping beskikber foar it golvjen. "We hebben een paar gaten gegraven en er een stok in gedaan. Van de ene hoek van het veld naar de andere hoek van het veld, en het is nog een verdomd lastig baantje ook, want er liggen genoeg balletjes in de sloot", laket er.
Net alle BN'ers hawwe 'course management', jout de camping-eigener oan. "Maar we hebben een leuk baantje uitgezet en met een enorme club enthousiastelingen hebben we een ontzettend leuke dag."
De ploech op it Skylger strân © Stichting Just in Time 4 Heroes
Der waard ek op it strân spile. "Dat is een extra dimensie. Heel veel mensen hebben dit nog nooit beleefd, dus dit willen we graag met ze delen. Iedereen kijkt zijn ogen uit." Moes is grutsk op it resultaat. "Stralend weer, fantastische dag. We hadden het niet beter kunnen wensen."
Barbara van Ommeren, Dirk-Jan Moes en Beau van Erven Dorens