Feanster ûndersykssjoernalist bringt as yllegale boa VNG yn ferlegenheid

Darshan Boerema © Omrop Fryslân
De Feanster ûndersykssjoernalist Darshan Boerema is der foar in twadde kear yn koarte tiid yn slagge om online in offisjeel unifoarm te keapjen. Die hy him earder foar as besoarger fan PostNL, dizze kear gie hy as boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) de strjitte op.
Fia ferskate websites slagge Boerema deryn om de klean fan sa'n boa en offisjele badges te keapjen. It giet dan om Nederlânske sites, dy't it offisjele guod ferkeapje.
Kin dat samar, Darshan?
"Het gaat om een Nederlandse webshop waar je als particulier boa-kleding kunt kopen. Via een zoekmachine kwam ik daar zomaar op uit. Weliswaar ging het om kleding zonder bedrukking, maar toch. De officiële badges heb ik via een andere webshop gekocht. Wettelijk gezien moet die site mij om legitimatie vragen, maar bij drie steekproeven gebeurde dat drie keer niet."
Hast in dei op 'en paad west as boa. Wat kaamst tsjin?
"Ik heb iemand erop geattendeerd dat hij verkeerd geparkeerd stond. Die persoon had binnen enkele minuten zijn auto verplaatst. Ook werd ik heel vaak aangesproken met vragen. Een winkelier die ik aansprak op zijn reclameborden zette deze meteen binnen, toen ik zei dat ze niet op de stoep mochten staan. Het ging allemaal heel makkelijk, mensen geloven je in zo'n uniform. Er was maar één persoon die mij om een officiële ID-kaart vroeg."
Is der eins ien offisjeel boa-unifoarm?
"Nee. Er is wel een richtlijn vanuit de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), maar die is niet verplicht. Veel gemeenten wijken daar dan ook vanaf. Heel vaak gaat het om kleine verschillen, zoals een lijn met blokjes over de borst of niet. Het zorgt ervoor dat een standaard blauw uniform met officiële badges en patches al snel indruk maakt op mensen."
Wat seine de ferskate ynstânsjes derfan?
"De VNG heeft in een reactie aangegeven wel bezig te zijn met een professionaliseringsslag op het gebied van boa's. Maar ze gaven ook aan dat het dus kan op deze manier, omdat veel gemeenten enigszins afwijken van de door hen aanbevolen standaard."
Boa-fakbûn BOA ACP is skrokken, seit wurdfierder Maarten Brink tsjin de NOS. "Het is absoluut zorgelijk dat er op deze eenvoudige wijze een boa-uniform bij elkaar gekocht kan worden, waardoor iemand zich voor kan doen als boa/handhaver. Natuurlijk weten we dat er soms delen van politie-uniformen te koop worden aangeboden op Marktplaats of de Chinese website AliExpress. Dat is al zorgelijk. Maar het kan natuurlijk zeker niet zo zijn dat officiële websites in Nederland dat zonder controle doen."
"De site waar ik de badges en patches heb gekocht, gaf aan dat ze in principe controleren of kopers wel degelijk boa zijn. Maar zoals gezegd, daar heb ik meerdere keren iets besteld en geen enkele keer werd mij gevraagd om legitimatie. De site waar ik de kleding heb besteld heeft intussen de beschrijving van hun kleding veranderd, van boa-kleding naar toezicht-kleding."
It is no slagge as besoarger fan PostNL en as boa. Wat is it folgjende?
"Ik ben wel bezig, want het gaat zo makkelijk dat ik benieuwd ben of dat een volgende keer weer zo is. Maar wat het precies wordt, dat kan ik hier nog niet zeggen."