Keamerlid Boswijk wol stikstof-krisisteam en goede 'stoppersregeling' boeren

CDA-Twadde Keamerlid Derk Boswijk © ANP
CDA-Twadde Keamerlid Derk Boswijk fynt dat it kabinet hiel gau mei in goeie 'stoppersregeling' komme moat foar de 30 persint âldere boeren sûnder opfolging. Dat sei hy yn it stikstofdebat yn de Twadde Keamer.
Foar it ûnteigenjen of sels ynlûken fan fergunningen fan boeren, sa't D66 en GrienLinks foarstelden, is hy yn prinsipe gjin foarstanner.
"Het hekelt mij dat veel partijen dat als een startpunt nemen en het nu al op tafel gooien. Ik snap dat je altijd een stok achter de deur moet hebben. Maar als je kijkt hoeveel boeren geen opvolger hebben. Dan is het aan ons om te zorgen dat de grond die vrijkomt, terechtkomt bij boeren die doorgaan."
Dy boeren moatte dan ekstinsiver wurkje, fynt Boswijk. "Daar moet wel gemeenschapsgeld bij, want dat komt niet allemaal uit de markt. Daar hebben we 25 miljard voor gereserveerd." Oan it jild leit it net, dat is der wol, seit Boswijk.
Mar allinne dêrmei losse je it net op. "Boeren moeten weer vertrouwen krijgen in de overheid, of in aangestelde mensen die namens de overheid de gesprekken doen."

Ynstitúsjes skrast

It Ryk en de agraryske sektor binne inoar kwytrekke, sa is Boswijk fan betinken. "Dat is de kern. In 2010 dachten we: Nederland is af. We doeken het ministerie van Landbouw op, we doeken de Dienst Landelijk Gebied op, we doeken de Productschappen op. Dat zijn instituties die we nu heel hard nodig hebben."
In soad kennis is doedestiids ferlern gien, tinkt Boswijk. "Dat kost tijd om dat weer op te bouwen, die we niet hebben. Dat is een waardeloze spagaat waar we in zitten."

Krisisteam

Boswijk hopet dat it kabinet mei in 'krisisteam' komme wol. "Met de beste ambtenaren van LNV en Financiën. Kom met een goede stoppersregeling, stuur Rutte naar Brussel om dit te regelen. Het is van de zotte dat we geld hebben, maar van Brussel het geld niet mogen gebruiken om te voldoen aan de regelgeving uit Brussel. Dat moet snel worden geregeld."
Ferslachjouwer Onno Falkena yn petear mei Derk Boswijk
Der is gjin tiid te ferliezen, fynt Boswijk. De bal leit no by it kabinet, seit er. "Kom met een ruimhartige stoppersregeling, haal de fiscale drempels weg, maak duidelijk welke innovaties kunnen en niet, borg managementmaatregelen. Zorg dat die voorwaarden liggen en je geeft vertrouwen aan de sector. Alleen dat huiswerk is tot op heden nog niet gerealiseerd."
Boswijk wit út syn eigen omjouwing dat de stikstofkrisis in soad ympakt hat op ûnsekere boeren, en ek op himsels. "Ik lag afgelopen week wel voor het eerst wakker toen bleek dat er bleek dat er fouten in de lijst van de RIVM zaten. Ik sta veel voor zaaltjes of bij boeren thuis om nepnieuws te ontkrachten. Dan helpt het natuurlijk niet als een wetenschappelijk instituut zulke fouten maakt."