Fryske sjoernalist leit lek bleat: PostNL hellet webside offline

Darshan Boerema yn de klean fan PostNL © youtube.com/c/darshanboerema
Elkenien kin samar klean fan PostNL keapje en him of har dêrmei foardwaan as meiwurker. De Feanster ûndersykssjoernalist Darshan Boerema koe yn in PostNL-unifoarm sels in hiele lading pakketsjes ophelje by de Poiesz yn Ljouwert.
Alteast, dat koe. PostNL hat de webside offline helle dêr't elkenien dy klean bestelle koe. Dat hat it bedriuw dien nei oanlieding fan de fideo fan Boerema, dy't er hjoed online set hat. Dêryn is te sjen hoe maklik it wie om himsels foar te dwaan as meiwurker fan it bedriuw.
Mar no is de webside dus offline. Hoe fielt om soks foar elkoar te krijen?
"Het versterkt het gevoel dat je ergens mee bezig bent wat wel impact heeft. Het doel van het item is natuurlijk aankaarten dat dit bizar is. Dat alles door PostNL offline wordt gehaald, geeft dus aan dat zij het 'eens' zijn met mijn onderzoeksresultaten. Dat is iets waar ik alleen maar trots op kan zijn, lijkt mij."
Wat wie de reden om dit ûnderwerp oan te kaarten?
"Je ziet in het nieuws steeds vaker dat er bedrijfskleding gebruikt wordt in afpersing, oplichting en diefstalzaken. Ik was benieuwd hoe makkelijk je aan bedrijfskleding van bedrijven kunt komen."
Hoe bist fierder te wurk gien?
"Ik zou willen dat ik een heel gecompliceerd antwoord kon geven. Het is helaas supereenvoudig. Ik heb de kleding gewoon besteld, kreeg de kleding binnen en heb mij voorgedaan als bezorger.
In de supermarkt werd ik geloofd als zijnde bezorger en mocht ik alle pakketten meenemen die retour moesten. Ze vroegen me niet om legitimatie."
Dit geeft dus maar aan hoe geloofwaardig de kleding is, die bestempeld wordt als vrijetijdskleding.
Darshan Boerema
"De supermarktketen gaf later aan dit wel de procedure is: legitimatie in combinatie met de bedrijfskleding. Maar dit geeft dus maar aan hoe geloofwaardig de kleding is, die bestempeld wordt als vrijetijdskleding."
Hoe koest sa maklik oan dy klean komme?
"Ik had PostNL in mijn hoofd, dus ik googelde op 'PostNL kleding' en de eerste zoekterm die ik krijg is een webshop met 'vrijetijdskleding' met een bedrijfslogo. Hoe dat precies vrijetijdskleding is weet ik niet, maar het zag ernaar uit dat ik dit ook kon kopen.
Kleding bij een reguliere kledingwebshop is haast nog moeilijker met veiligheidsvragen, registraties en dergelijke. Maar dat was hier dus allemaal niet nodig, ik kon het zo bestellen."
Wat tochtst, doe't it allegear sa maklik gong?
"Ik trek een kar met pakketjes uit een winkel met enorm veel waarde. Als de winkelmedewerkers mij al vertrouwen, die elke dag bezorgers zien, is de kans groot dat particulieren dit ook zien. Bij mij gaan alle scenario's rond in mijn hoofd die je ook in het nieuws ziet; overvallen, diefstal, alles is mogelijk."
Wat sizze se by PostNL?
"Die hebben me gisteren gemaild. Ze zeggen dat ze het 'op prijs stellen' dat ik ze informeer en ze hebben de website dus zo snel mogelijk offline gehaald. De kleding is alleen bedoeld voor huidige en oud-PostNL-medewerkers. Ze willen het nu onmogelijk maken voor mensen buiten PostNL om de kleding te kopen."