De toan fan Anne-Meta Kobes: "Zwerffiets"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"De kermis had een zwerffiets opgeleverd. Hij was blijven staan bij een paar struiken, aan de kant van de weg. Iemand had een foto van de fiets gemaakt en op facebook gezet. Op zoek naar wie was thuisgekomen zonder rijwiel.
Er was ook het verhaal over iemand die in de speciale kermis-nachtbus in slaap was gevallen en pas twee dorpen verder dan zijn bestemming weer ontwaakte. Beneveld door een enthousiaste avond gebeuren er op vervoersgebied wel eens meer wonderlijke dingen.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Ik dacht weer aan die kermisfiets toen ik bij mijn ouders het dorp in reed. Een dorp bij een stad waar de vooruitgang op straat te herkennen is. De vooruitgang van flitsbezorgers en e-scooters. En van deelfietsen. Op de stoep om de hoek stond een groene fiets. Hij zag er solide uit, rechtop op zijn driepootstandaard. Klaar voor vertrek. Alleen: van de fietser ontbrak ieder spoor. Die staat er al een paar weken, vertelde mijn moeder. We hebben hem maar in de berm gezet anders kun je er amper langs.
Toen ik deze week bij mijn ouders kwam, stond de fiets er nog. En had hij gezelschap gekregen. Van weer zo'n stevige. Deze stond nog dwars op de stoep.
Ik hoorde dat deze fietsen weleens zomaar werden geplaatst gewoon vanuit een vrachtwagentje. Promotie op straat, verpakt in een voorziening waarvan je eerder nog niet wist dat je het nodig had.
Die deelfietsen zijn super handig, als ik reis met het ov maak ik er vaak en graag gebruik van. Maar als ze gaan zwerven, krijgen ze iets naargeestigs. Een fiets zonder fietser. 's nachts alleen in de berm. En niemand die 'm op de foto zet om online de eigenaar terug te vinden. Want de eigenaar heeft zijn naam gewoon op de fiets geschreven maar hoeft 'm niet terug. Juist niet.
En dus is die deelfiets in het dorp van mijn ouders nu een beetje van ons allemaal. Dus wat kunnen we er nog meer mee verzinnen? Twee naast elkaar en een kleed erover maakt een toffe hut. En takken ertegen een egelhotel. Dan wordt het zelfs een beetje kermis op straat."