De toan fan Anne-Meta Kobes: "Herfstvakantie"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Voor wie op een eiland gaat wonen, krijgt het woord vakantie een heel nieuwe betekenis. Waar wij aan de wal gewend waren dat een vakantieperiode stillere straten en minder activiteit betekende, is dat hier precies omgekeerd.
Organiseren we een bazaar, muziekavond of lezing dan wordt die juist in die vrije periodes gepland. Want zo krijgt ook de gast de kans te genieten van eilander vermaak en cultuur.
Dat betekent wel dat juist in die vakantietijd de Amelanders hard aan het werk zijn. Met veel plezier en gezonde werklust. Maar na een aantal maanden lange dagen doorhalen, is het ook nodig dat de eilander rusten kan.
En dus bedacht men een list: de vakanties werden verzet. Hier op het eiland zijn de scholen af en toe op andere momenten vrij dan het landelijk ritme aangeeft.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Bijvoorbeeld in de zomer. De zomervakantie is hier een weekje korter. Dat scheelt heel wat oppas en organiseren. En: zo blijft er een extra week vakantie over voor in het najaar. Die vakantie wordt bovendien naar voren geschoven. Vóór alle badgasten uit hadden wij de afgelopen twee weken dus vrij. Het was herfstvakantie op Ameland!
En dat kon je merken bij de boot. Dat eerste weekend was het druk met eilander auto's die begonnen aan hun reis naar vakantiepark of vliegveld. Op het plein was al rondgevraagd: welke boot nemen jullie?
En wie niet op vakantie ging, bezocht soms een pretpark. Want als heel Nederland op school of op het werk zit, is de wachtrij voor de achtbaan een stuk korter.
Terwijl we aan de wal waren, kleurde het eiland naar de herfst. Er vielen al wat bladeren van de bomen. Toen we terugkwamen zag de tuin er heel anders uit.
Terwijl ik de gymtassen weer inpakte keek ik naar buiten en zag opnieuw hoe mooi het eiland is. Ook zonder te reizen is het vakantiegevoel hier nooit ver weg."