Provinsjale ôfspraken moatte bestriding natuerbrannen ferbetterje

Natuerbrân © Omrop Fryslân
By de bestriding fan natuerbrannen moat ienriedige oanstjoering komme. It is nedich om dêr dúdlike ôfspraken oer te meitsjen, seit Margreet Zoer fan de Brânwacht Fryslân. Sy fernimt noch hieltyd dat de gefaren fan natuerbrannen ûnderskat wurde, wylst de risiko's tanimme troch de klimaatferoaring.
By in grutte brân yn de natuer moat no in te grut ferskaat oan belangen betsjinne wurde fan ûnder oare natuerbehearders, rekreanten en gemeenten. As elkenien wat ynbringe wol, helpt dat de bestriding fan it fjoer net.
"We hebben aandacht nodig voor de voorkant en dat we met elkaar kijken naar maatregelen in de natuur", seit Zoer. "Zodat de natuur ons ook meehelpt om onze bestrijding te doen als die natuurbrand ontstaat. Dus dat we met onze brandweerwagens ook daadwerkelijk de natuurbrand uit kunnen maken en niet dat het escaleert."
In brânwachtoefening op Skylge © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
De belutsen oerheden erkenne de problemen dy't Zoer sjocht. Der wurdt dêrom wurke oan provinsjale ôfspraken sa't oerlis en beslútfoarming makliker wurdt. Neffens Zoer is it wichtich dat der bestjoerlik opskaald wurdt. "We maken veelvuldig gebruik van onze natuurgebieden. De één vindt dit belangrijk, de ander vindt dat belangrijk. Dat hebben we vanochtend ook besproken om te kijken hoe we de belangen bij elkaar kunnen brengen om zo eenduidig tot een plan te kunnen komen."
Brânwacht Fryslân wurket al gear mei Definsje. "Vorig jaar zijn er waterputten geslagen, maar dat zijn netwerken die we verder moeten uitwerken. Een natuurbrand is een grote logistieke operatie, ook voor onze wateraanvoer. Dat betekent dat we voertuigen meer gericht moeten hebben op water. Bij bestrijding is de eerste klap een daalder waard. Daarom zijn we er ook zo op gebrand dat de eerste voertuigen snel kunnen uitrukken om de eerste klap te maken."