Grutte brân neispile op Skylge: "Eiland moet zich zelf eerst redden"

© Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Hûnderten minsken wiene freed drok om Skylge te rêden. Sabeare dan, want de Fryske helptsjinsten hâlden in enoarme oefening op it eilân.
"Het scenario is dat er tijdens het festival Oerol een grote natuurbrand ontstaat", fertelt Sytske Balt fan de Veiligheidsregio. "De brandweer probeert dat onder controle te krijgen, maar dat lukt niet. Tegen de ochtend blijkt dat er ondersteuning nodig is, die ondersteuning moet vanaf de vaste wal komen. Ook zullen er campings ontruimd moeten worden."
Op Skylge wie in grutte helpferlieningsoefening
It is dan ek krekt echt. "Een aantal studenten spelen mee in deze oefening en worden daadwerkelijk van de camping gehaald."
De lokale oefening is neist de provinsjale helptsjinsten ek in goede test foar de foarsjenningen op it eilân. "Als hier iets gebeurt; voordat hier extra hulpdiensten zijn ben je een paar uur verder", zegt Balt. "Dus zo'n eiland moet zich eerst zelf redden."
In helikopter fan definsje boppe Skylge © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Ek Definsje is fan de partij by de oefening. "Bij grote rampen of crisissen kunnen we ondersteunen", seit Majoar Foeke Dijkstra.
"Zeker op zo'n eiland is de logistiek en het voortzettingsvermogen beperkt. Als dat dagen duurt, kan je Defensie goed gebruiken. Mensen die meedenken, maar ook de blusheli die ingezet kan worden."