Wynpark Nij Hiddum-Houw leveret earste stroom: "Een feestelijk moment"

Wynpark Nij Hiddum-Houw © Vattenfall/Robert Assies
Wynpark Nij Hiddum-Houw hat foar it earst stroom produsearre, dat lit enerzjymaatskippij Vattenfall witte. De earste fan njoggen turbines is yntusken klear en wurdt de kommende tiid test.
It enerzjybedriuw sprekt fan in wichtich momint. "Vergelijk het maar met het bouwen van en huis: op het moment dat je het dak erop hebt zitten, is het toch altijd een feestelijk moment. Dat is voor een windpark niet anders: op het moment dat de eerste windmolen van zo'n park stroom geeft, dan is dat voor ons een feestelijk moment", seit Robert Portier fan it bedriuw

Stroom nei Fryslân?

It giet no noch om in lytse hoemannichte stroom. Portier hopet dat de stroom nei Fryslân ta giet, mar dêr hat Vattenfall gjin ynfloed op. "Dit park is niet alleen voor Vattenfall, het gaat om negen windmolens waarvan er vijf van Gooyum-Houw zijn, dat is een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Zij mogen zelf weten wat ze doen met de stroom."
No folget de testfaze fan de wynmûne. "Als mensen zien dat de windmolen in elkaar wordt gezet en er een huisje op wordt geplaatst, dan denken ze dat de windmolen klaar is", seit Portier fan it enerzjybedriuw. "Maar dan moet er aan de binnenkant nog veel gedaan worden en dat moet weer worden getest."
Neffens Portier wurdt dan bygelyks neisjoen oft de mûne wol safolle stroom ôfleveret as ôfpraat is. "Hij moet een aantal uren achter elkaar draaien. We willen hem in de loop van de tijd steeds iets zwaarder belasten, voordat hij wordt opgeleverd en goed kan functioneren."

Takom jier operasjoneel

Hoelang't it testen duorret, hinget ôf fan de wyn. "Wij verwachten dat we de komende maanden de windmolens één voor één gaan afbouwen, zodat ze ergens in de loop van volgend jaar allemaal operationeel zullen zijn."
It stroomnet yn Fryslân sit op dit stuit fol, mar foar de stroom dy't it wynpark leverje sil, is wol genôch romte. "Het aanleggen van een windmolenpark duurt heel erg lang. Er gaan vele jaren voorbereiding aan vooraf. Dat geeft de netbeheerder ook tijd om het net te verzwaren, zodat ze rekening kunnen houden met de hoeveelheid stroom die eraan komt."