Wer mear dumpte kninen nei opfang yn De Blesse: "Dat is hartstikke sneu"

Aniek Overwijk rint by de kninen del © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
By Stichting Opvang Konijnenparadijs yn De Blesse bale se dat der op 'e nij mear dumpte kninen brocht wurde as it jier derfoar. Yn de natuer oerlibje se it net. "Dat is hartstikke sneu", seit Aniek Overwijk.
No't it simmerfakânsje is, sjocht de opfang in tanimming yn dumpte kninen. "Mensen willen er weer van af. We hebben corona achter de rug: er zijn in die periode heel veel impulsieve aankopen gedaan, vermoeden we. Het is weer meer dan vorig jaar, terwijl het vorig jaar ook al meer was dan het jaar ervoor."
De opfang sit sa fol mei dumpte kninen, dat de bistjes opsteapele steane yn de skuorre.
Tal fan kninen wurde yn de natuer dumpt, fertelt Overwijk. "Dat gebeurt ontzettend veel. Eigenlijk is de dierenambulance hier elke week wel. En er zijn ook wel weken waarin ze hier iedere dag staan, met één of meerdere konijnen."

Dumpe is in deafûnis

Foar de kninen betsjut it dumpen lykwols faak it deafûnis. "Sommige konijnen kunnen wat langer rond blijven huppelen, maar uiteindelijk overleven ze het niet. Er zijn te veel roofdieren, katten en honden. Ze zijn niet gewend om een goed hol te graven. Misschien redden ze het in de zomer, maar in de herfst en winter gaat het helemaal mis."
In dumpt knyn by Snits © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
As de stichting oproppen wurdt by de fynst fan kninen, sette se spesjaal fangmateriaal yn: rinpanielen, om de kninen sûnder al te folle stress te fangen.

Kninefange

"We proberen te kijken wat hun looproute is. Als je weet waar ze hebben gezeten, schakelen we een heleboel renpanelen aan elkaar. Die zetten we in een soort U-vorm. Met een aantal mensen kan de ren naar elkaar toe worden geschoven, waardoor je het konijn kunt vangen. Lukt dat niet, dan gebruiken wij een vangkooi met een wildcamera."
Meastentiids kostet it net ôfgryslik folle muoite, dêrnei kinne de kninen mei nei de opfang. "Dan zetten we ze hier in quarantaine, om te kijken hoe het met ze gaat. Ik ben dierenartsassistente, dus ik kan vrij snel zeggen of het goed is of niet."
Mei dizze giet it yntusken wer goed © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Dêrnei wurdt derfoar soarge dat der gjin lytse knyntsjes by komme. "We gaan zo zo snel mogelijk castreren. Ze kunnen door een wild konijn gedekt zijn en we willen geen half wilde konijnen, want die zijn niet te houden in een ren bij iemand thuis. Daarna worden ze ingeënt en dan zoeken we weer een huisje voor ze met voldoende ruimte en een maatje."
It bêste is om in mantsje en in froutsje te keppeljen. Dy keppels wurde dan foar adopsje oanbean. De kninen geane pas mei nei't kontrolearre is oft se op in plak komme dat grut en feilich genôch is.