De toan fan Jan de Groot: "PC-dâg"

Jan de Groot © Omrop Fryslân
"Nou gaan ik d'r al jaren niet meer hine, maar ik bin desennialang na de PC weest. Dat waar altiten 'n mooie dâg. Ja, ik begryp jim fraag werom at ik d'r nou niet meer kom. Aigenlik weet ik dat sels ok niet recht.
Inenen hout dat blykber op at heel feul kunde fan mij ok niet meer gaat. Fan de hele groate groep Bilkerts haakten d'r hyltyd meer ôf.
De toan fan Jan de Groot
Maar late wij 't fandaag over deuze besondere dâg hewwe. Die begon altiten offens froeg met 'e PC-bus na Franeker. Dan fersamelden 'n prot dorpsbeweuners hur bij de bushalte en wachtten op de spesjale PC-bus. At die kwam dan stapten wij heel fleurig in. Fan: "En nou gaat 't an!"
Jim begripe dat 'e sfeer d'r dan drekt goed insat. Alle jaren songen wij tradisjoneel halfwizend 't nummer "Kwea, Boppe, Foor" fan Bauke en Greetje.
At wij in Franeker út 'e bus stapten, dan losten wij fortenenen op in 'e groate menigte die't gesellig onderweegs waar naar 't 'Sjûkelân.'
Na 'n flug bakky koffy op naar ôns tribúnneplakken. Alles oversien en geniete fan 'e sfeer en dan most 't kaatsen nag beginne. Je keken altiten om je hine at je ok kunde sâgen.
At 't kaatsen dan doende waar, dan genoaten je fan 'e sfeer in deuze kaatsarena en hoe't 't peblyk metleefde met in 'e regel de parturen die't de underdog waren.
Maar toegelyk satten je je op 'n stoit stikken op die houtene banken. At 't dan teugen twaalven liep, dan gongen wij fan ôns plak ôf om wat te eten.
Dat worde altiten 'De Doelen' en der gong 't d'r altiten omdeur. In 'n gewoan restaurant souwen de klanten lilk worre, maar niet in 'De Doelen', want elkeneen wou just dat 't lekker opskoat. Dan koazen wij foor 't 'PC-menú.' 't Waar echt soa dat at wij an 'e sop satten, 't toetsy op tafel al ongeduldig op ôns ston te wachten.
Na nag even bij 't kaatsen weest te hewwen, waar 't teugen twee uur de tiid om maar 's op te stappen en de plakken foor de rest fan 'e dâg leeg te laten. Dan gongen wij de geseliige wereld fan 'e horeka in. Dan begon de reüny en toegelyk de Frise fariant fan de Tour de France, 'n sware bergetappe, wel te ferstaan.
't Worde geselliger en geselliger en potten bier worden ansleept en gyneen had doe nag ooit fan de inflasy hoord.
Maar ik saai nijs al dat 't metnander gesellig achter 'De Bogt' sitte 'n sware bergetappe waar, want de een na de ândere most losse. Dan waar d'r op 'n geven momint nag maar 'n klain groepy over die't op haren en snaren de lêste PC-bus haalde om weer werom na huus te gaan. D'r kwam dan niet feul ferstandig praat meer út.
Maar over een ding waren wij 't altiten weer eens: 't Waar weer 'n fenomenale mooie dâg weest. En dat wîns ik elkeneen die't môrn na de PC gaat ok toe: maak d'r 'n bjusterbaarlike dâg fan."