De toan fan Anne-Meta Kobes: "Recreatie"

Anne-Meta Kobes © Jantina Scheltema
"Het is alweer een tijdje zomervakantie. Waar ik in mijn vorige gemeente tijdens de zomermaanden nog wel eens wat uren kon compenseren voor het dynamische winterwerk, gaat er hier maar weinig in de rust.
Eigenlijk juist omdat er zoveel rustzoekers zijn. Het eiland bruist. Iedere dag is er wel iets bijzonders te beleven, van braderie tot paardenstoelendans.
In de kerk doen we daar natuurlijk volop aan mee. Wij organiseren dinsdag een grote Bazaar en ik zit regelmatig in de voortuin van de kerk met dorstlessende ijsthee voor wie zijn ziel even wil spiegelen aan het licht van de dag.
De toan fan Anne-Meta Kobes
Ik vind het heerlijk om de straten gevuld te zien met mensen die zich overduidelijk hebben voorgenomen er vandaag een ontspannen dag van te maken. En ik zie ook dat dat de ene keer beter lukt dan de andere.
In die zomerdynamiek ging ik voor. En ik preekte over: vakantie. Over wat je er van hoopt, als je op vakantie gaat. En dat je misschien eigenlijk helemaal niet zoveel zou moeten hopen. In die zin dat het goed is om jezelf juist in de vakantie eens géén doelen te stellen. Niets om te halen, geen reden om te falen.
Ter voorbereiding las ik een opiniestuk van twee collega's over het woord recreatie. Wist jij dat het vroeger gebruikt werd voor iemand die herstelde van een ziekte? Diegene was dan aan het recreëren. En dat had niets te maken met het entertainmentprogramma van de kidsclub, veel meer met ruimte en met rust.
Want: recreatie betekent oorspronkelijk: opnieuw scheppen, of: weer laten opleven. Verkwikken. Dat is lekker, als de vakantie daar eens toe zou leiden...
Na de preek dook ik de week weer in. En ging héél hard aan de slag. Met plezier. Absoluut. Maar ook met snelheid, om alles gedaan te krijgen. Halverwege de week herinnerde iemand me aan de preek. En vroeg me: heb jij deze week al eens lekker rustig aan gedaan, en je verveeld?
Nou, nee dus. Dus nu heb ik me voorgenomen om na deze column in de tuin te gaan zitten. Zonder boek. Zonder telefoon. En dan laat ik die gedachtes van 'ik zou eigenlijk de wasmachine aan moeten zetten / mails moeten beantwoorden / of de studeerkamer moeten opruimen' gewoon passeren.
Eens kijken of het lukt om me een tijdje flink te vervelen. En wie weet wat daarin voor nieuws ontstaat..."