Plysje ûndersiket rol frachtweinsjauffeurs by ôffaldumping op sneldiken

Der is noch hieltyd oerlêst foar it ferkear © ProNews Producties
De plysje fan Noard-Nederlân hat in resjerzje-ûndersyk opset nei de ôffaldumpingen op de sneldiken. Dat ûndersyk rjochtet him ek op de mooglike helpers: in tal frachtweinen dy't de sneldyk in skoft blokkearre hat.
"We nemen de zaak hoog op", seit plysjewurdfierder Renate Winkel. "Er zijn meerdere ongelukken gebeurd. Onder andere op de A7, bij Midwolde en Frieschepalen. Gelukkig is het bij blikschade gebleven, maar die dumpingen leverden wel levensgevaarlijke situaties op."
De situaasje wie wol sa serieus dat de plysje in resjerzje-ûndersyk nedich fynt. "Dat betekent dat er kentekens zijn genoteerd en dat er met verschillende getuigen wordt gesproken. We bekijken camerabeelden en onderzoeken de materialen die gedumpt zijn, want die leveren soms ook sporen op die kunnen wijzen op waar het vandaan komt."

Tichtsettende frachtweinen

De plysje tinkt dat frachtweinsjauffeurs stipe hawwe. "Er zijn aanwijzingen dat bestuurders van vrachtwagens het dumpen van afval op de A7 mogelijk hebben gemaakt door tijdelijk langzaam te rijden en de snelweg te blokkeren voor achteropkomend verkeer. Daardoor werd de weg tijdelijk versperd, dat heeft mensen mogelijk de mogelijkheid gegeven om die dumpingen te doen."
Renate Winkel fan de plysje
Dêr wêr't sprake is fan strafbere feiten, kinne minsken oanholden wurde, sa warskôget Winkel. Ek it Forensisch Opsporing Verkeer (FOV) docht ûndersyk. "We zijn op zoek naar mensen die ons kunnen helpen. Wellicht hebben mensen dashcambeelden of zijn er mensen die het hebben gefilmd."