Dit is wêrom't de stroom wolris útfalle kin mei it waarme waar

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
De ferwachte hege temperatueren fan de kommende dagen meitsje de kâns op in stroomsteuring yn Fryslân grutter. Dat hat alles mei saneamde 'nekaldietmoffen' te krijen.
Netwurkbehearder Liander warskôget ús provinsje foar mear stroomsteuringen as gebrûklik.
Wurdfierder Ceriel Thissen fan Liander leit út: "De komende dagen zijn er tropische temperaturen voorspeld. We weten uit ervaring van andere warme zomers dat meerdere dagen van extreme warmte en droogte er toe kunnen leiden dat sommige onderdelen in het stroomnet oververhit raken. Daardoor kan de stroom korte tijd uitvallen."
Hjir is Fryslân oars yn as oare provinsjes. "Omdat hier van oudsher bepaalde verbindingsstukken zijn gebruikt om kabels met elkaar te verbinden. Die noemen wij 'nekaldietmoffen.' Met name als er in de buurt al eens gegraven is, dan is de kans groter om oververhit te raken."

Monteurs paraat

Nei meardere dagen fan hjitte waarmet de grûn op en dan wurde de ferbiningsstikken te hjit. "We hebben 24 uur per dag monteurs klaarstaan. Als er een storing wordt gesignaleerd in de verkeerstoren van Liander, dan worden zij ingeschakeld en gaan ze zo snel mogelijk ter plaatse om de storing te verhelpen."
Liander is al jierren dwaande mei it ferfangen fan de 'nekaldietmoffen.' Thissen: "We doen ons best, maar we kunnen het niet overal tegelijk. We zijn al een aantal jaren bezig om die nekaldietmoffen op te sporen en ze te vervangen. Maar er is veel werk aan het elektriciteitsnet."